EP prezidents Rompejs pauž atbalstu Latvijas virzībai uz eirozonu

foto ir.lv
foto ir.lv

Šodien Eiropas Padomes(EP) prezidents Hermans van Rompejs Valsts prezidentam Andrim Bērziņam paudis izpratni par Baltijas valstu pozīciju Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta kontekstā.

Sarunā, kas norisinājās īsi pirms šovakar plānotās Eiropas Padomes sēdes, amatpersonas apmainījās ar viedokļiem par ES budžeta jautājumiem, Latvijas un Baltijas valstu prioritātēm nākamā budžeta ietvara kontekstā, kā arī par Latvijas virzību uz eirozonu.
Hermans van Rompejs augstu novērtējis Latvijas panākumus krīzes pārvarēšanā un paudis atbalstu Latvijas virzībai uz eirozonu, uzsverot, ka šajā eirozonai sarežģītajā situācijā Latvijas vēlme tai pievienoties un mērķtiecīgā virzība uz to arī eirozonai ir pozitīvs signāls.

Vienlaikus augstā ES amatpersona pauda izpratni gan par Latvijas un Baltijas valstu kopīgo pozīciju attiecībā uz lauksaimniecības tiešmaksājumiem, gan attiecībā uz ES fondu apjomiem, kurus Baltijas valstis vēlas saglabāt esošajā līmenī, nesamazinot tos. Tāpat prezidents apliecināja, ka gaidāmās diskusijas Eiropas Padomē nebūs vieglas un par to rezultātu vēl ir pāragri runāt.

Savukārt Latvijas prezidents, izklāstot valsts ekonomiskās izaugsmes rādītājus, īpaši uzsvēra, ka Latvijai ir jādomā ne tikai par aktuālajiem jautājumiem ekonomikā, bet arī par nākotnes attīstību, apzinoties, ka ES fondu apguve nebūs mūžīga.

"Jāizmanto vēsturiskā pieredze un pragmatiski jāpaplašina izaugsmes iespējas un sadarbība ar dažādu reģionu valstīm, kuras vēlas tuvināties ES un izmantot Latviju kā pirmo partneri šajā procesā," norādīja prezidents.

Sarunā tika skarts arī jautājums par Baltijas valstu ciešāku ekonomisko integrāciju un pārrobežu sadarbības nozīmi ar valstīm, kas nav ES dalībvalstis.

Kā ziņots, Valsts prezidents devies divu dienu vizītē uz Briseli, lai ar augstākajām ES amatpersonām runātu par Latvijas interesēm ES 2014.-2020.gada budžetā.


Написать комментарий