Aptauja: Latvijas iedzīvotāji pret gripu cīnās ar pilnvērtīga uztura palīdzību

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Sabiedrībā joprojām ir izplatīts viedoklis, ka gripa ir tas pats, kas vienkārša saaukstēšanās, taču gripa ir akūta elpceļu vīrusu infekcija, kas ir ļoti lipīga un bīstama veselībai un pat dzīvībai. Kā liecina portāla "Sieviešu klubs" veiktā elektroniskā aptauja - par efektīvāko aizsardzības metodi pret gripu, Latvijas iedzīvotāji uzskata pilnvērtīgu uzturu.

Elektroniskajā aptaujā piedalījās 500 respondentu, no kuriem vairums (64%) vismaz reizi mūžā ir slimojuši ar gripu, tomēr absolūtais vairākums atzīst, ka nevakcinējas pret šo vīrusu. Vien 9% aptaujāto ik gadu veic vakcināciju pret gripu.


Aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāji apšauba vakcinēšanās nozīmīgumu. Ceturtdaļa aptaujāto uzskata pilnvērtīgu uzturu (svaigi augļi, kvalitatīvi produkti u.c.) par efektīvāko aizsardzības metodi pret gripu. Kā nozīmīga aizsardzības metode tiek minēti vitamīni un minerālvielas, kā arī sportiskas aktivitātes. Daļa respondentu domā, ka gripai nav efektīvas aizsardzības metodes. Un tikai 16% tic, ka savlaicīga vakcinēšanās ir efektīvākais veids, kā aizsargāties no saslimšanas ar gripu.

Speciālisti uzsver, ka fiziskās aktivitātes, sabalansēta diēta, vitamīni un tādi mikroelementi kā cinks un selēns stiprina organismu. Taču, iespējams, ar to vien ir par maz, lai izvairītos no nopietnām infekcijām.

Kā uzsver SPKC epidemiologi un ārsti, katru gadu gripu pārslimo vismaz 10% iedzīvotāju. Vakcinācija ir vienīgais specifiskais gripas profilakses līdzeklis, un šobrīd ir piemērotākais laiks vakcinēties pret gripu, jo gripas vīrusi vēl aktīvi necirkulē. "Ņemot vērā mazo vakcinēto iedzīvotāju daļu, gripas vīruss Latvijā spēj ātrāk cirkulēt, inficējot arvien vairāk cilvēku – it sevišķi tos, kas atrodas riska grupās. Gripas vakcīnas aizsargā mūs pret gripas veidiem, kas visvairāk apdraud šajā gadā. Parasti prognozes ir precīzas," uzsver ģimenes ārsts Andris Baumanis.


Написать комментарий