Latgales pašvaldības tiekas ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu un finanšu ministru Andri Vilku

foto Latgales plānošanas reģions
foto Latgales plānošanas reģions

Š.g. 9. novembrī Rēzeknē, klātesot ekonomikas ministram Danielam Pavļutam un finanšu ministram Andrim Vilkam, notika pirmais no Ekonomikas ministrijas organizētajiem reģionālajiem forumiem „Industriālā politika un atbalsts uzņēmējiem”. Abu ministru lekcijām sekoja diskusija, kurā piedalījās Līvānu novada priekšsēdētājs Andris Vaivods, uzņēmējs Valērijs Šindlers, Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne. Norisinājās arī Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēde, kurā piedalījās abi ministri.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē pirmoreiz piedalījās divi ministri, kuri kopīgi ar pašvaldību vadītājiem izrunāja būtiskākos attīstības jautājumus Latgales reģionā. Ministri atzina, lai attīstība būtu iespējama jāveidojas sadarbībai vairākos posmos: investoru piesaiste, pašvaldības iniciatīva, finanšu resursi un koordinācija. Uzņēmējdarbības sekmēšana šobrīd ir nozīmīgs mērķis gan pašvaldībai, gan valsts pārvaldei.

Daniels Pavļuts pašvaldību vadītājus iepazīstināja ar Latvijas Nacionālās industriālās politikas vadlīnijām, kā arī vērsa uzmanību uz to, ka nākamajā plānošanas periodā nepieciešams izveidot attīstības institūciju, kas sekmētu uzņēmējdarbību Latvijā. Savukārt Andris Vilks Latgales pašvaldību vadītājus informēja par nelielu, bet stabilu ekonomikas izaugsmi: 3.7%, kā arī to, ka nākamā gada budžetā nav paredzēta konsolidācija un tas būs sabalansēts.

Šobrīd Latgales pašvaldībām Latgales rīcības plāna 2012-2013 ietvaros valdība ir piešķīrusi nozīmīgus līdzekļus infrastruktūras sakārtošanai ar mērķi veicināt uzņēmējdarbību reģionā. Pašvaldības operatīvi ir sākušas šos līdzekļus apgūt, iesniegtie projekti jau ir apstiprināti un saskaņoti VARAM koordinācijas padomē un tiek sludināti konkursi, lai tuvākajā laikā varētu uzsākt nepieciešamos būvniecības darbus.

Vairākas Latgales pašvaldības ir nobažījušās par savu lomu Nacionālajā attīstības plānā, jo tajā mazie novadi īpaši netiek atbalstīti. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un finanšu ministrs Andris Vilks pieļāva domu, ka nozīmīgi perspektīvā izveidot valsts investīciju programmu, lai arī mazajiem novadiem tiktu sniegta iespēja piedalīties projektu konkursos un tādā veidā veicināt novadu attīstību.

Ņemot vērā, plašo infrastruktūras problēmu reģionā, ko arī atzina finanšu ministrs Andris Vilks, līdzšinējās subsīdijas reģionam jāsaglabā, kā arī jāmeklē jauni veidi, kā uzlabot reģiona mobilitātes iespējas. Ministri bija vienisprātis, ka būtiski stiprināt pierobežas reģionu Latgalē.
 



Написать комментарий