Rēzeknes Sociālās aprūpes pārvaldes struktūrvienībās īsteno jaunas sociālās rehabilitācijas programmas

foto laiki.lv
foto laiki.lv

Kā informē Rēzeknes portāls, Sociālās aprūpes pārvaldes 4 struktūrvienībās ESF projekta “Sociālās rehabilitācijas pakalpojumu attīstība Rēzeknes sociālajā dienestā un sociālo pakalpojumu sniedzēju institūcijās” ietvaros no šī gada septembra īsteno 4 jaunas sociālās rehabilitācijas programmas, kuras vasarā izstrādāja Rēzeknes Augstskolas speciālisti: Mārīte Rozenfelde, Ilga Prudņikova, Sandra Ušča, Ženija Truskovska, Aivars Kaupužs un Larisa Brokāne. 

Projekta mērķis ir uzlabot Rēzeknes iedzīvotāju - personu ar funkcionāliem traucējumiem, daudzbērnu, nepilnu ģimeņu, bērnu bāreņu un trūcīgo ģimeņu bērnu, jauniešu pēc ārpusģimenes aprūpes funkcionālās prasmes, palielināt viņu iekļaušanās sabiedrībā un nodarbinātības iespējas, pilnveidojot pašvaldības sociālās rehabilitācijas pakalpojumus un sociālā darba metodes, izstrādājot un ieviešot 4 jaunas sociālās rehabilitācijas programmas Bērnu patversmē, Dienas aprūpes centrā „Īpašais bērns”, Pensionāru sociālo pakalpojumu centrā (dienas centrā) un Pārvaldes Atbalsta nodaļā.

Veikts iepirkums un, piesaistot reitterapijas instruktori Karīnu Rosijsku, Zirgu sētā „Untumi” tiek īstenotas reitterapijas sociālās rehabilitācijas nodarbības bērniem ar funkcionāliem traucējumiem. Šobrīd  DAC „Īpašais bērns 22 bērni ir saņēmuši 100 reitterapijas nodarbības (pavisam projekta laikā plānots sniegt pa 20 nodarbībām 38 bērniem un 12 pilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem – Pensionāru sociālo pakalpojumu centra klientiem), ar 13.11.2012. plānots uzsākt 10 reitterapijas nodarbību kursu pieaugušajiem.

Projekta ietvaros un iepirkuma rezultātā, specializētā autobusa pakalpojumus klientu aizvešanai uz reitterapijas nodarbībām, nodrošina SIA „Rēzeknes Satiksme”.

Ar Projekta finansējumu ir piesaistīti 4 jauni speciālisti, kas īsteno jaunās sociālās rehabilitācijas programmas – 3 sociālie rehabilitētāji un fizioterapeits. Veicot projekta uzraudzību, iztaujāju viņus par sociālās rehabilitācijas programmu ieviešanas gaitu, ko jau ir ieguvuši mūsu klienti, - un par projektā sasniegtajiem rezultātiem ar lepnumu varu padalīties:

1) Bērnu patversmes sociālā rehabilitētāja Kristīne Juranča stāsta:

„Bērnu patversmē tiek īstenota „Sociālās rehabilitācijas programma bērniem bāreņiem un bērniem no trūcīgām ģimenēm”, šīs programmas ietvaros komandas darbā tiek īstenotas šādas aktivitātes:

• Ēdiena gatavošanas pamatprasmju attīstīšanas nodarbības. Tajās bērni mācās vārīt makaronus, cept vistu, kotletes, kartupeļus, gatavoja dažādus salātus, desertā – cepa kūkas, pīrādziņus. Tika organizēts pikniks, kuru bērni paši plānoja un organizēja. Bērni ir mācījušies paši iepirkties veikalā, izvēlēties produktus pamatēdiena pagatavošanai”.

Paskaidrošu, ka produktu iegāde nodarbībām tiek veikta par projekta līdzekļiem un tos veikalā mācās pirkt paši bērni kopā ar sociālo rehabilitētāju Kristīni un citiem vecākajiem sociālajiem aprūpētājiem, kā bērni saka - audzinātājām.

• „Mācīt plānot lietderīgi izmantot brīvo laiku, attīstīt pirkstu motoriku un tēlaino domāšanu (origami - papīra locīšanas māksla, aplikācijas, darbs ar krāsām, mēmais šovs, stafetes, tenisa turnīrs, novusa turnīrs, gleznošana. Bērni iesaistītās sava brīvā laika lietderīgā organizēšanā un realizēšanā.

• Pasākumu organizēšana (tika mācīts veidot dekorācijas elementus atbilstoši pasākuma tēmai, veidot scenāriju un aktīvi piedalīties pasākumā).

• Mini lekcijas un praktiskas nodarbības pašaprūpes iemaņu attīstīšanai. Tajās tika stāstīts un mācīts, kā pareizāk kopt matus, kājas, roku un kāju nagus. Bērni ir sākuši vairāk rūpēties par savu ķermeni un pievērst uzmanību savam ārējam izskatam.

• Sociālo prasmju attīstīšana - tika mācīts un stāstīts kā jālieto veļas mašīna, jāmazgā veļa un jārūpējas par to, kā arī tika sniegta informācija par dažādu apģērbu kopšanu un tika skaidroti apģērba un apavu kopšanas simboli.

• Personīgas naudas plānošanas prasmes - vadītas nodarbības par naudas vērtību dažādās situācijās, prasmes tika praktiski pielietotas produktu iepirkšanas laikā, lai nodrošinātu sevi ar ēdienu”.

2) Sociālais rehabilitētājs Aleksejs Kozirevs stāsta:

„Dienas aprūpes centrā „Īpašais bērns” no septembra tiek ievesti sociālās rehabilitācijas un fizioterapijas pakalpojumi ESF projekta programmas „Sociālās rehabilitācijas programma bērniem ar funkcionāliem traucējumiem” ietvaros. Bērni apmeklē individuālas un grupu nodarbības – ēdiena gatavošanas prasmju apgūšanas nodarbības, kuras notiek jaunizveidotajā virtuvē, pašaprūpes prasmju apguves nodarbības. Bērni pavada brīvo laiku zīmējot, veidojot, klausoties mūziku lietderīgās brīvā laika pavadīšanas nodarbībās.
    Bērni apmeklē arī reitterapijas nodarbības, kuras notiek „Untumos” kvalificēta reitterapijas instruktora vadībā. Centra klientiem fizioterapeite Jekaterina Besedina sniedz fizioterapijas pakalpojumus – ārstniecisko vingrošanu un masāžas”.

3) Sociālā rehabilitētāja Gaļina Ozerska strādā Pensionāru sociālo pakalpojumu centrā un īsteno „Sociālās rehabilitācijas programmu pilngadīgām personām ar funkcionāliem traucējumiem”:

„Šī programma pieejama klientiem, lai paplašinātu savas zināšanas par daudzām svarīgākām ikdienas tēmām. Kā arī māca iet pareizajā virzienā dzīvē, piemērot zināšanas un prasmes, kas samazinās risku ekstremālās situācijās un dzīves kvalitāti klientiem ar invaliditāti. Programma aptver visnepieciešamākos un noderīgākos tematus, ar kuriem klienti saskaras ikdienā.

Ēdienu pagatavošanas tēma klientiem patīk visvairāk. Daudzi no viņiem paši var pagatavot kādu ēdienu, tāpēc nodarbību laikā viņi ir ļoti aktīvi, dalās ar savu pieredzi, ir ļoti zinātkāri, un ar prieku cenšas piedalīties ēdienu pagatavošanas procesā. Noderīgi ir zināt, kā pareizi uzvesties pie galda un estētiski to noformēt. Nodarbību laikā klienti cenšas atcerēties noteikumus, kā pareizi izkārtot piederumus uz galda, stāsta savas receptes un atceras jautrus un laimīgus dzīves mirkļus.

Karjeras tēmas iespējas iepazīstina klientus ar dažādām darba profesijām. Klienti aktīvi apsprieda iespējas apgūt kādu profesiju, interesējās, kādas profesijas ir nepieciešamas pilsētā, salīdzināja savas zināšanas un iespējas ar to, ko viņi vēlētos darīt, uzdeva jautājumus viens otram, kas pēc viņu domām ir nepieciešams, lai iegūtu kādu profesiju.

Pašaprūpes iemaņas klientiem palīdz apgūt zināšanas par apģērbu un apaviem, māca, kā pareizi sekot savam ārējam izskatam, saudzēt drēbes, tīrīt apavus un kārtot māju. Klienti ar lielāko prieku nodarbojas ar mūzikas un mākslas terapiju: klausās mūziku, paši mēģina veidot visādas skaņas, zīmē un izkrāso zīmējumus.

Gandrīz visas nodarbības notiek mūzikas un spēļu pavadījumā, tāpēc klienti nemaz nenogurst. Šīs nodarbības pozitīvi ietekmē klienta psihoemocionālo stāvokli, nomierina un sniedz pozitīvas emocijas. Nodarbību laikā klientiem paliek atmiņā iemācītās zināšanas, tiek iegūta jauna dzīves pieredze”.

4) Pārvaldes Atbalsta nodaļā projektā piesaistīti sociālā rehabilitētāja Arita Zvidriņa, sociālā darbiniece Maruta Ivanova un psiholoģe Valeria Ivanova. Arita stāsta par veikumu programmas ieviešanā:

“No septembra ir sākusies „Sociālās rehabilitācijas programma daudzbērnu, nepilnām ģimenēm ar bērniem, ģimenēm krīzes situācijā, jauniešiem pēc ārpusģimenes aprūpes.” Grupas nodarbības apmeklēja 8 personas. Kopā ar sociālo darbinieci Marutu un psiholoģi Valeriju tika novadītas 16 nodarbības, kopā 64 stundas.

Nodarbībās tika pielietotas dažādas metodes, piemēram, jautājumu un atbilžu metode, diskusija, situācijas analīze, darbs grupās, mini lekcija u.c. Vairāk tika akcentētas nodarbības uz motivācijas un karjeras veidošanu, pašapziņas celšanu, vecāku prasmēm un zināšanām bērnu audzināšanā, savstarpējo attiecību veidošanā, lai uzlabotu funkcionēšanas spējas, veicinot iekļaušanos sabiedrībā, kā arī darba tirgū. Katrā nodarbībā grupas dalībniekiem bija teorētiskais ieskats par aktuālajām tēmām, kā arī radošā un praktiskā daļa, kurā katrs dalībnieks varēja izpausties, izteikt savu viedokli, gūt jaunu un noderīgu informāciju. Grupas dalībnieki varēja analizēt savu rīcību, motīvus, veidojot pozitīvu saskarsmi grupā, ģimenē un sabiedrībā.

Ar grupas dalībniekiem un viņu bērniem tika organizēts brauciens un Aglonu, kur tika apmeklēts bērnu un jauniešu interešu centrs „Strops”, Aglonas bazilika un Karaļa kalns. Šī diena palīdzēja saliedēties gan grupai savā starpā, gan grupas dalībniekiem ar viņu ģimenes locekļiem. Tika gūtas daudzas pozitīvas emocijas, veidota pozitīva attieksme vienam pret otru, saskarsme, kā arī jaunas vērtības.

Strādājot ar grupu, ir sasniegti daudzi pozitīvi rezultāti. Grupas dalībnieki projekta laikā ir kļuvuši atvērtāki, nekautrējas runāt par savām problēmām, sāk analizēt un tās risināt, aktīvi izsaka savas domas. Krietni vairāk klienti pārdomā saskarsmi ar saviem ģimenes locekļiem, citiem sabiedrības locekļiem. No grupas dalībniekiem 6 ir audzis pašvērtējums, viņi cenšas izmantot iegūto informāciju un jaunās metodes arī mājās, kas uzlabo saskarsmi un funkcionēšanu sabiedrībā. Sadarbības prasmes ir uzlabojušās ne tikai grupas dalībnieku starpā, bet arī ar bērniem, jo tiek pielietotas apgūtās bērnu audzināšanas metodes. Grupas dalībnieki aktīvi izpaudās radošajās nodarbībās, tās viņi varēs turpmāk izmantot savā ģimenē”.

Jauki, ka cilvēki var tik īsā laikā mainīties un iegūt jaunas prasmes un iemaņas, pārvērtēt savas dzīves vērtības un mainīties – uz labo! Man prieks, ka ar projekta un sociālās rehabilitācijas programmu palīdzību mēs varēsim uzlabot arī savas – Pārvaldes sociālā darba metodes, sniegt jaunus un uzlabot esošos sociālos pakalpojumus pilsētas iedzīvotājiem.

Kā jau iepriekš tika ziņots, projektā laikā līdz 2014. gada februārim paredzēts iesaistīt pavisam 130 cilvēkus, projekts ir tikai sācies, bet jaunos pakalpojumus jau sākušas izmantot 89 personas.

Informējam, ka Pārvaldes klienti – ģimenes ar bērniem uz projekta aktivitātēm var pieteikties Atbalsta nodaļā (Atbrīvošanas alejā 93, 133. telpā) pie vecākās sociālās darbinieces Svetlanas Petrovas. Pavisam projekta ietvaros plānots organizēt 4 atbalsta un pašpalīdzības grupas ģimenēm ar bērniem, jauniešiem pēc ārpusģimenes aprūpes (jauniešiem pēc Bērnu patversmes pakalpojuma izbeigšanas).

„Sociālais darbs ir profesija, kas veicina sociālu pārmaiņu rašanos, cilvēku savstarpējo attiecību problēmu risināšanu, sekmē cilvēku brīvību un iespēju paplašināšanu, lai paaugstinātu labklājību.

Sociālā darba misija ir dot iespēju visiem cilvēkiem attīstīt viņu potenciālu, bagātināt viņu dzīves, un kavēt disfunkciju. Profesionāls sociālais darbs ir vērsts uz problēmu risināšanu un pārmaiņām. Sociālie darbinieki ir pārmaiņu veicinātāji sabiedrībā”, tā saka Sociālā darbinieka ētikas kodekss.

Sakarā ar tuvojošos Sociālā darbinieka dienu (šogad to atzīmēsim 13.11.2012.), Sociālās aprūpes pārvalde pateicas visiem Pārvaldes un struktūrvienību sociālā darba speciālistiem, aprūpētājiem, sociālā darba administrētājiem un visiem citiem sociālajā jomā strādājošiem darbiniekiem par pašaizliedzīgu darbu un ieguldījumu pašvaldības sociālā darba, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības attīstībā un sveic ar profesionālajiem svētkiem – Sociālā darbinieka dienu! Novēlam stipru veselību, izturību, enerģiju, profesionālo izaugsmi, neizsīkstošu darba sparu!
 


Написать комментарий