Viņķeles vīrs pensionējies 57 gadu vecumā un saņem vairāk nekā tūkstoš latu pensiju

foto vienotiba.lv
foto vienotiba.lv

Labklājības ministres Ilzes Viņķeles vīrs, 1952. gadā dzimušais Juris Viņķelis jau kopš 2009. gada beigām sācis saņemt pensiju, kuras apjoms pērn ir bijis virs tūkstoš latiem mēnesī. Turīgā pensionāra skaidrojums par savu veiksmes stāstu ir vienkāršs - "pensija aprēķināta pēc veiktajām iemaksām sociālajā apdrošināšanas fondā - atbilstoši LR normatīvajiem aktiem", ziņo portāls pietiek.com.

Pensiju J.Viņķelis sācis saņemt jau 2009. gada beigās, tad būdams vēl tikai 57 gadus vecs, liecina pašreizējā Rīgas domes deputāta J. Viņķeļa amatpersonas deklarācija.

2009. gadā J. Viņķeļa ikmēneša pensijas apmēri nav precīzi nosakāmi, jo viņa amatpersonas deklarācijā norādīts tikai tas, ka reizē ar 16 tūkstošiem latu Rīgas pašvaldības maksātā algā un 521 lata pabalstu no Aizsardzības ministrijas viņš pensijā saņēmis 2930 latus. Taču viņa amatpersonas deklarācija nav par pilnu 2009. gadu.

Toties jau 2010. gadā J. Viņķelis pensijā saņēmis jau iespaidīgu summu - 17 313 latus jeb vidēji 1442 latus mēnesī. Savukārt pērn saņemtās pensijas apjomi bijuši mazāki, taču vienalga ievērojami  - 13 510 latu vai vidēji 1125 lati mēnesī.

Labklājības ministres vīra pensija vairāk nekā pieckārt pārsniedz vidējās pensijas līmeni, turklāt devies pensijā ievērojami ātrāk par oficiālo pensionēšanās vecumu.

Atsaucoties uz pietiek.com aicinājumu "sniegt īsu, bet pietiekamu skaidrojumu par savas tiešām pietiekami apjomīgās pensijas izcelsmi un pamatojumu", J. Viņķelis vēlā ceturtdienas vakarā sniedza šādu skaidrojumu: "Mana pensija aprēķināta pēc manis veiktajām iemaksām sociālajā apdrošināšanas fondā - atbilstoši LR normatīvajiem aktiem. Man ir vairāk kā 40 gadu darba stāžs, no kuriem gandrīz puse ir veidojusies pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas." Neko sīkāk par pensijas apmēru un tā izmaiņām J. Viņķelis paskaidrot nevēlējās.

Kā rāda publiskās datu bāzes, līdz deviņdesmito gadu sākumam J. Viņķelis strādāja par ārstu, tad – par medicīnas jomas funkcionāru, bet pēc tam kļuva par plaša profila politisko pārstāvi, vadot ekonomikas ministra biroju, iegūstot labi apmaksātas vietas Latvijas gāzes un Latvenergo padomē, bet pēc 2007. gada ieņemot amatus Rīgas pašvaldībā, ziņo pietiek.com.

Savukārt piecus gadus pirms noteiktā vecuma pensijas vecuma sasniegšanas pensionēties J. Viņķelim ļāvis fakts, ka viņam piešķirts "nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statuss par politieslodzījuma laiku padomju režīma cietumā".

 


Написать комментарий