Monē "Ūdensrozes" pārdod par iespaidīgu summu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Viena no impresionista Kloda Monē slavenajām ”Ūdensrožu” gleznām ”Christie's” izsolē Ņujorkā pārdota par 43,7 miljoniem ASV dolāru (~24 miljoni latu), raksta ārvalstu prese.

Monē glezna, ko slavenais francūzis radīja 1905. gadā, bija par visaugstāko ceno nosolītais mākslas darbs šajā izsolē. Jau iepriekš tika prognozēts, ka tā tiks pārdota par aptuveni 30 līdz 50 miljoniem.


Izsolē, kas notika 7. novembrī pārdoti arī Vasīlija Kandindska, Pablo Pikaso un Hoana Miro darbi. Tomēr 30% no visiem 69 izsolē piedāvātjiem darbiem savus īpašniekus neatrada un netika pārdoti.

Starp nepārdotajiem darbiem ir Pikaso skulpūra ”Coq” (Gailis), kas iepriekš bija novērtēta kā 10 līdz 15 miljonus ASV dolāru vērta. Tāpat izsoles ”neveiksminieku” vidū ir Marka Šagāla un Edgara Degā darbi.

Mākslas tirgus eksperti jau pauduši satraukumu par atšķirībām starp dažādu mākslas darbu cenām . Atsevišķi iekārojamākie no tiem sasniedz ievērojamas summas, bet kopumā mākslas tirgus nīkuļo.

Tomēr izsoļu nama ”Christie's” impresionisma un modernās mākslas eksperte Brūka Lampleja notikušo izsoli sauc par ”ļoti veiksmīgu ar labiem rezultātiem”.

Mākslas darbu izsole bija plānota arī ceturtdien, 8. novembrī, taču saistībā ar jauniem vētras draudiem Ņujorkā, tā uz trim dienām atlikta. Gaidāms, ka nākamnedēļ jaunu īpašnieku atradīs viena no šobrīd iekārotākajām Pablo Pikaso gleznām ”Klusā daba ar tulpēm”, ko mākslinieks radīja 1932. gadā, mazāk kā trīs stundu laikā.


Написать комментарий