Plāno maksāt bezdarbnieka pabalstu maksāt arī ārzemniekiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Labklājības ministrija (LM) paredz nākamgad maksāt bezdarbnieka pabalstus arī trešo valstu pilsoņiem, kuriem ir termiņuzturēšanas atļauja un tiesības strādāt pie jebkura bezdarbnieka. Tāpat nākamgad plānots aktīvāk mudināt bezdarbniekus meklēt darbu.
LM izstrādātie grozījumi bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

LM rosina noteikt, ka bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu varēs iegūt arī cilvēki no trešajām valstīm, kuri būs saņēmuši termiņuzturēšanās atļauju un kuriem būs tiesības strādāt pie jebkura darba devēja. LM uzsver, ka šiem cilvēkiem būs ierobežota piekļuve Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) aktīvajiem nodarbinātības pasākumiem. Piemēram, viņus neiesaistīs subsidētā nodarbinātības pasākumos, profesionālās vai neformālās izglītības programmās. Taču ārvalstnieki varēs pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu.

Savukārt, lai motivētu bezdarbniekus un darba meklētājus aktīvāk meklēt darbu un iekļauties darba tirgū, NVA individuāli katram klientam noteiks pienākumus darba meklēšanai, piemēram, pienākumu atskaitīties par darba meklējumiem un sniegt savus priekšlikumus, lai ātrāk atrastu darbu. Tāpat konsultāciju ietvaros noteiks, kāds ir konkrētajam bezdarbniekam piemērotākais darbs, kādas iespējas ir to atrast un kādas darba meklēšanas metodes jāizmanto, lai to izdarītu.

Detalizētāks bezdarbnieku un darba meklētāju pienākumus noteiks atsevišķos Ministru kabineta noteikumos. Tos plānots izstrādāt līdz 2013.gada jūlijam, kad varētu stāties spēkā Grozījumi bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.

Paredzēts motivēt bezdarbniekus pieņemt piemērota darba piedāvājumu un otra atteikuma gadījumā vērtēt cilvēka motivāciju risināt savu bezdarba situāciju ar NVA palīdzību. Pašlaik, ja bezdarbnieks divas reizes atsakās no piemērota darba, viņam var atņemt bezdarbnieka statusu.


Написать комментарий