Nodokļu atvieglojums ģimenēm ar bērniem lielāks

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

No nākamā gada nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošām personām iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai tiks paaugstināts līdz 80 latiem mēnesī.

Dokumenta anotācijā Finanšu ministrija (FM) norāda, ka šā lēmuma negatīvā fiskālā ietekme uz budžetu 2013. gadā būs 3,41 miljons latu, bet 2014. gadā vēl lielāka – vairāk nekā septiņi miljoni latu. Diemžēl likuma grozījumu pavaddokumentā nav minēti pozitīvie šāda lēmuma aspekti, piemēram, cik ģimenes ar apgādājamiem būs ieguvēji un kāds šis ieguvums būs.

Otrdien Ministru kabineta sēdē tika izskatīts FM izstrādātais noteikumu projekts par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai. Noteikumu projekta jaunā redakcija paredz, ka no 2013. gada 1. jūlija nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošu personu tiks paaugstināts līdz 80 latiem mēnesī jeb 960 latiem gadā par katru personu. Šobrīd neapliekamā minimuma apmērs ir 45 lati mēnesī, bet nodokļa atvieglojuma apmērs par apgādībā esošu personu – 70 latu mēnesī. FM norāda, ka tas būs ieguvums tiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem, kuriem ir apgādībā esošas personas. Neapliekamo minimumu, kas pašlaik ir vien 45 lati, pagaidām nav plānots paaugstināt. Iespēja paaugstināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu tiks vērtēta, sagatavojot 2014. gada budžetu. Saskaņā ar FM aprēķiniem šim mērķim nākamgad budžetā papildus vajadzēs 3,41 miljonu latu.

Neatkarīgā vairākkārt rakstījusi, ka valdības dokumentos ģimeņu atbalstam jau vairākus gadus tiek uzsvērti dažādi pasākumi saistībā ar nodokļu atbalsta politiku ģimenēm, taču pagaidām neviens no šiem pasākumiem nav realizēts. Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Baiba Abersone apstiprina, ka rīcības plānā, lai īstenotu Ģimenes valsts politikas pamatnostādnes 2011.–2017. gadam, ir plānots paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojuma par apgādībā esošām nepilngadīgām personām apmēru, paredzot, ka šis atvieglojums veido vismaz 50 procentus no minimālās mēneša darba algas. Tas pašlaik būtu vismaz 100 latu. Otrs variants ir ieviest diferencētu iedzīvotāju ienākuma nodokļa īstenošanas politiku. Tā varētu būt sistēma, kur nodokļa atvieglojumi strādājošajiem būtu atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Plānā ir arī tāds punkts – ieviest nekustamā īpašuma nodokļa atlaides daudzbērnu ģimenēm –, par ko valdība patiešām ir vienojusies.

Vēl pēc pagājušās nedēļas valdības sēdes labklājības ministre Ilze Viņķele pastāstīja, ka LM un FM vērtē iespēju cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem noteikt augstāku ar nodokli neapliekamo minimumu. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks atzinis, ka atbalstītu progresīva neapliekamā minimuma ieviešanu. Vēl ir izskanējis atbalsts ieviest progresīvu iedzīvotāju ienākuma likmi, taču konkrēts lēmums, visticamāk, tiks pieņemts tikai 2014. gada budžeta kontekstā.
***
UZZIŅAI
ATVIEGLOJUMI prasīs papildu naudu budžetā
• 2013. gadā atvieglojumu summu par apgādībā esošu personu – 70 latu mēnesī jeb 840 latu gadā – tika plānots piemērot 283 950 personām
• Paaugstinot šo apmēru līdz 80 latiem mēnesī jeb 960 latiem gadā no 2013. gada 1. jūlija, negatīvā fiskālā ietekme uz budžetu 2013. gadā būs 3,41 miljons latu
• 2014. un 2015. gadā personu skaits, kurām tiks piemērots šis atvieglojums, pieaugs līdz 284 190 personām. Tāpēc negatīvā fiskālā ietekme uz budžetu 2014. gadā būs 7,6 miljoni latu un 2015. gadā 6,92 miljoni latu


Написать комментарий