Latvija Sīrijas bēgļu palīdzībai piešķirs 68 000 eiro

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvija šogad atvēlēs palīdzības sniegšanai Sīrijas bēgļiem aptuveni 68 000 eiro (aptuveni 48 000 latu), otrdien nolēma valdība.
Ārlietu ministrija no ietaupītajiem līdzekļiem iemaksās ANO Humanitārās koordinācijas centra Sīrijas ārkārtas palīdzības fondā 43 000 eiro (30 221 latu), ANO Bēgļu komisāra biroja budžetā 15 000 eiro (10 543 latus) un ANO Cilvēktiesību komisāra biroja budžetā 10 000 eiro (7029 latus).

ĀM atgādina, ka kopš 2011.gada marta Sīrijā turpinās militāras sadursmes starp prezidenta Bašara Alasāda valdības spēkiem un režīma pretiniekiem. Saskaņā ar ANO Sīriju pametuši jau aptuveni 500 000 bēgļu. Valsts iekšienē bēgļu gaitās devušies no 1,5 līdz diviem miljoniem cilvēku. Šo cilvēku migrācija vēl vairāk saasina konfliktu valstī un pastiprina spriedzi starp etniskajām un reliģiskajām grupām.

Saskaņā ar cilvēktiesību situācijas Sīrijā uzraugošās organizācijas datiem, kopš nemieru sākuma Sīrijā dzīvību ir zaudējuši aptuveni 30 000 cilvēku.

Pieaugošais bēgļu skaits, un ar to saistītā ekonomiskās un politiskās spriedzes palielināšanās rada draudus politiskajai stabilitātei reģionā, kā arī atstāj ietekmi uz drošības situāciju Tuvo Austrumu reģionā, skaidro ministrija.

Starptautiskā sabiedrība sniedz arī humanitāro palīdzību bēgļu situācijas uzlabošanai, taču saskaņā ar ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas biroja ziņojumu nepietiekams finansējums ir galvenā problēma, kas traucē risināt bēgļu jautājumu.

Sīrijas krīze un ar to saistītais bēgļu skaita pieaugums kopš 2011.gada marta ir kļuvis par galveno jautājumu starptautiskajā dienaskārtībā. Ir pieņemtas vairākas ANO rezolūcijas, kā arī situācija Sīrijā tiek regulāri apspriesta ES un NATO.

ANO ir uzņēmusies galvenā koordinatora lomu Sīrijas bēgļu problēmas risināšanai un administrē starptautisko donoru iemaksas Sīrijas bēgļu atbalstam.

ES sniegtā humanitārā palīdzība Sīrijas iedzīvotājiem kopumā ir 230 miljonu eiro (162 miljoni latu) jeb puse no starptautiskās sabiedrības kopējā finansiālā atbalsta. ES aktīvi turpina aicināt starptautisko sabiedrību sniegt humanitāro palīdzību Sīrijas bēgļu situācijas atbalstam.

Saskaņā ar pēdējo informāciju, 20 no 27 ES dalībvalstīm ir sniegušas gan finansiālu, gan arī materiālu palīdzību Sīrijas bēgļu atbalstam.

Igaunija palīdzībai Sīrijas bēgļiem šogad kopumā ir atvēlējusi 150 000 eiro (aptuveni 106,5 miljonus latu). Lietuva Sīrijas bēgļu atbalstam atvēlējusi 14 481 eiro (10 220 latus ).

Latvija līdz šim finansiālu atbalstu nav sniegusi.


Написать комментарий