Sīrijas nemiernieku rokās nonāk stratēģiski svarīga pilsēta

foto Voice of America
foto Voice of America

Sīrijas bruņoto nemiernieku rokās nonākusi stratēģiski svarīgā Serākibas pilsēta Idlibas provincē, kad to piektdien pametušas pēdējās valdības karaspēka vienības, vēsta aģentūra "Reuters".

Serākibas pilsēta ir svarīga, jo atrodas divu uz valsts ekonomisko centru Alepo vedošu šoseju krustpunktā. Viens ceļš savieno Alepo ar Vidusjūras ostas pilsētu Latākiju, bet otrs ar galvaspilsētu Damasku. Serākibas zaudējums nozīmē to, ka valdības spēkiem būs nopietnas grūtības apgādāt savus karavīrus Alepo un Idlibas provincē.

Nesen nemiernieki jau savā kontrolē ieguva Marat en Numānas pilsētu, kas atrodas uz Alepo un Damasku savienojošā ceļa, kas ievērojami apgrūtināja režīma spēku stāvokli valsts ziemeļos, un dažu dienu laikā nemiernieki ieņēma vairākus Alepo kvartālus un piepilsētas.

Tagad karavīru apgādāšanai režīma spēku rīcībā paliek vien mazi un līkumoti ceļi valsts austrumu daļā, norāda aģentūra. Turklāt nemiernieki jau kontrolē lielu daļu Idlibas provinces.

Sīrijas valdības mediji vēl nav reaģējuši uz Serākibas zaudēšanu, vēsta "Reuters".

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий