Argentīnā vēlēt varēs no 16 gadu vecuma

foto argentinaindependent.com
foto argentinaindependent.com

Argentīnas parlaments apstiprinājis likumu, kas no 18 uz 16 gadiem samazina personu vecumu, kurām ir tiesības piedalīties vēlēšanās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kritiķi uzskata, ka šīs pārmaiņas ir ieviestas, lai palielinātu prezidentes Kritīnas Fernandesas de Kiršneres partijas iespējas uzvarēt 2013. gadā gaidāmajās vēlēšanās. Savukārt likuma atbalstītāji uzskata, ka tas palielinās sabiedrības līdzdalību politiskajos procesos.

Argentīnā 18 līdz 70 gadu veciem iedzīvotājiem balsošana ir obligāta, bet 16 un 17 gadus vecie varēs paši izlemt, vai piedalīties vēlēšanās, vēsta BBC. Jaunais likums palielina balsotāju skaitu par vairāk nekā miljonu iedzīvotāju.

Kritiķi uzskata, ka prezidente vēlas panākt izmaiņas konstitūcijā, lai varētu kandidēt uz trešo prezidentūras termiņu. Prezidentes partijai ir vairākums valsts parlamentā, bet, lai panāktu izmaiņas konstitūcijā, ir nepieciešams vismaz divu trešdaļu deputātu atbalsts, norāda BBC. Pati Fernandesa publiski nav runājusi, ka viņai būtu tāds mērķis.

Latīņamerikas zemēs pārsvarā balsstiesības ir no 18 gadu vecuma, bet dažās valstīs, piemēram, Brazīlijā, Ekvadorā un Nikaragvā arī no 16 gadiem, vēsta BBC.


Написать комментарий