Ražotāju cenas rūpniecībā pieaugušas par 2,6%

foto fienas mediji
foto fienas mediji

2012.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 3,2%, bet eksportētajai - par 1,9%.

Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 6%), pārtikas produktu ražošanā (par 3%), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (par 24%) un koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 1,5%).

Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu samazinājumam metālu ražošanā, kur cenas saruka par 6,1%.
2012.gada septembrī salīdzinājumā ar augustu kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palika nemainīgs. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas pieauga par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai tās samazinājās par 0,2%.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija cenu pārmaiņām poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 4,3%), pārtikas produktu ražošanā (par 0,4%), koksnes un koka izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā (par 0,4%), atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā; materiālu pārstrādē (par 2,3%). Savukārt lielākā pazeminošā ietekme uz kopējo ražotāju cenu līmeni bija cenu samazinājumam elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1,1%).

Jau ziņots, ka augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 2,2%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 2,9%, bet eksportētajai - par 1,2%.


Написать комментарий