Sīrijas armijas gaisa triecienā 44 bojāgājušie

foto defendproclaimthefaith.org
foto defendproclaimthefaith.org

Vismaz 44 cilvēki gājuši bojā Sīrijas gaisa spēku uzlidojumā nemiernieku kontrolētajai Maarat en Nuumānas pilsētai Idlibas provincē, vēsta aģentūra ”France Presse”.

Ceturtdien notikušajā uzlidojumā pilnībā sagrautas divas dzīvojamās ēkas un mošeja, kurā atradās civiliedzīvotāji. Notikuma vietā turpinās drupu novākšana, tāpēc bojāgājušos skaits vēl var pieaugt.

Abās ēkās un mošejā no artilērijas apšaudēm slēpušie nedaudzie aplenktajā pilsētā vēl palikušie civiliedzīvotāji, stāsta brīvprātīgie glābēji. No drupām jau esot izvilkti daudz miruši bērni.

Maarat en Numāna pēdējās dienās piedzīvo sīvas kaujas. Valdības spēki lieto artilēriju, aviāciju un bruņutehniku, lai atgūtu kontroli pār stratēģiski svarīgo apdzīvoto vietu.

Cauri pilsētai iet šoseja, kas savieno ziemeļu pilsētu Alepo ar valsts galvaspilsētu Damasku. Nekontrolējot šo pilsētu, valdības bruņotie spēki nevar savlaicīgi apgādāt savas vienības valsts ziemeļos.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji, bet nevalstiskās organizācijas ziņo par vismaz 33 000 nogalināto.
Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий