Prezidents aicina nākamgad pārskatīt normu par nacionālo komerctelevīziju maksas retranslēšanu

foto digitalproductionme.com
foto digitalproductionme.com

Valsts prezidents Andris Bērziņš, izsludinot likuma grozījumus, kas atceļ nacionālo televīzijas komerckanālu – LNT un TV3 – obligāto bezmaksas retranslāciju kabeļtīklos un ļaus televīzijām prasīt no kabeļoperatoriem samaksu, uzsver, ka šī norma būs spēkā tikai līdz nākamā gada baigām un pēc tam tā būtu jāpārskata.

Prezidents ”Latvijas Vēstnesī” publicētajā vēstulē Saeimas priekšsēdētājai un Nacionālo elektronisko plašsaziņu līdzekļu padomei un Konkurences padomei skaidro, ka maksas pieprasīšana no kabeļoperatoriem nav nekas neparasts, taču šo normu var regulāri pārskatīt, ņemot vērā citas iecerētās izmaiņas nozarē.

Bērziņš atgādina, ka Saeimā tiek izskatīts likumprojekts par bezmaksas virszemes ciparu apraides kārtību no 2014.gada 1.janvāra, bet Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome savā stratēģijā apņēmusies, visticamāk, jau no 2014.gada 1.janvāra ieviest jaunu pieeju arī kabeļtelevīzijā retranslējamo programmu komplektēšanai.

”Jautājums par abonentmaksu attiecībā uz sabiedrisko televīziju tikai nupat izvirzīts apspriešanai, bet nacionālajiem komerckanāliem likuma grozījumi faktiski daļēji jau paredz no kabeļtelevīzijas operatoriem iekasējamu abonentmaksu,” skaidro prezidents.

”Tajā pat laikā nacionālie komerckanāli jau ilgstoši strādā ar zaudējumiem, nesaņem līdzekļus valsts pasūtījuma izpildei un maksā ievērojamas naudas summas par bezmaksas virszemes ciparu apraidi, lai gan virszemes ciparu apraidi izmanto relatīvi mazākā iedzīvotāju daļa. Šiem kanāliem netiek nodrošināta pieeja līdzekļiem, kas paredzēti nacionālajam pasūtījumam. Faktiski nacionālās informatīvās telpas veidošanas pienākums daļēji ir uzlikts privāto tiesību subjektam,” pauž Bērziņš.

”Saeima ir ilgstoši meklējusi kompromisus, kādi būtu iespējami ļoti sarežģītajā situācijā, kas veidojusies vairāku gadu garumā. Visi aktuālie jautājumi ir atvērti diskusijai un izmaiņām, tomēr formāli tiek izskatīti atsevišķi, lai gan būtu jāskata kopumā. Acīmredzot praktiski tas nav bijis iespējams gan to komplicētības, gan dažādo interešu dēļ, gan arī tādēļ, ka mainījies Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes personālsastāvs,” atzīst prezidents.

Prezidents piekrīt, ka nacionālie komerckanāli var prasīt samaksu no kabeļoperatoriem par retranslāciju, taču ar nosacījumu, ka ”obligātā bezmaksas nacionālo komerckanālu retranslācija tiek atcelta tikai uz laiku un nākamā gada beigās šis jautājums vēlreiz tiek izskatīts, vienlaikus izvērtējot pirmos praktiskos rezultātus un ņemot vērā arī citas pārmaiņas”.

Prezidents uzskata, ka atbildīgām amatpersonām ”rūpīgi jāseko līdzi notikumu attīstībai vairākos jautājumos (piemēram, retranslācijas izmaksu apjoms un pamatotība, skatītāju attieksmes izmaiņas, nacionālās informatīvās telpas, reklāmas tirgus un citu kanālu retranslācijas izmaksu izmaiņas), lai Saeima 2013.gadā varētu izstrādāt izsvērtu un kompleksu risinājumu attiecībā uz elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību no 2014.gada 1.janvāra”.

Jau vēstīts, ka Saeima akceptēja izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, atceļot pienākumu kabeļtelevīzijas operatoriem bez maksas pārraidīt nacionālos komerckanālus jeb "must carry" principu, līdz ar ko nacionālās komerctelevīzijas par pārraidītā satura autortiesībām varēs pieprasīt no operatoriem samaksu. Grozījumi paredz, ka šāda kārtība būs spēkā neilgu laiku - no 2013.gada 31.marta līdz 2014.gada 1.janvārim - , jo nozarē plānotas lielākas izmaiņas. Pašlaik top kritēriji par to, kādam nākotnē jābūt televīziju pamata piedāvājumam un kādus TV kanālus ir jāiekļauj kādās ”pakās” un uz kādiem nosacījumiem.

Abu komerckanālu pārstāvošā zviedru mediju koncerna "Modern Times Group" (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš iepriekš paudis nostāju, ka plānotie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā aizstāvēs nacionālās informatīvās telpas intereses.

Turpretī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots iepriekš izteicies - Saeimas deputāti, steidzamības kārtā virzot grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, rīkojas viena komersanta - televīzijas kanālu TV3 un LNT īpašnieka "MTG Latvija" interesēs. Viņš brīdinājis, ka iecerētās izmaiņas ļaus TV3 un LNT kļūt par maksas kanāliem un dos neierobežotas tiesības pieprasīt licences maksu no kabeļtelevīzijas operatoriem. Tas savukārt nostādīs LTV nevienlīdzīgā konkurences situācijā, LTV ģenerāldirektors vasaras sākumā norādīja atklātā vēstulē Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un Saeimas deputātiem.


Написать комментарий