Šodien atklās Madonas Glābējsilīti

publicitātes foto
publicitātes foto

Šodien plkst. 13.00 Madonas slimnīcā tiks atklāta Glābējsilīte jeb vieta bērna dzīvībai. Madonas projekts tika īstenots nepilnu 3 mēnešu laikā. Lielākais izaicinājums bija izveidot īpašo Baby Box mājiņu, kuras remonts projekta mecenātam, proti, Pētera Avena Labdarības fondam „Paaudze”, izmaksāja gandrīz 14,000 latu. Madonas Glābējsilīte ir pirmā Latvijā, kas neatrodas slimnīcas telpās.

Latvijas sestā Glābējsilīte tiks atklāta Madonas slimnīcā plkst. 13.00 (Rūpniecības iela 38). Projekta patroneses operdziedātājas Evitas Zālītes dziesmai skanot, ikviens tiks lūgts aizdomāties par savu un sev apkārt esošo bērnu dzīvības un labsajūtas vērtību, par viņu neiedomājami lielo spēju nest prieku un gandarījumu.

Latvijas sestās Glābējsilītes atvēršana nozīmē, ka arvien vairāk cilvēkiem ir pieejams diennakts palīdzības tīkls. Pie katras Glābējsilītes ir norādīti tālruņa numuri, uz kuriem zvanot, ikviens var saņemt psiholoģisku un praktisku palīdzību. Projekta mērķis ir izveidot tīklu, kas aptvertu visu Latviju, sniedzot diennakts palīdzību, ja kaut kādu apstākļu dēļ cilvēks ar zīdaini uz rokām ir palicis uz ielas. Baby Box jeb Glābējsilīte radīta, lai ne tikai glābtu negribētu mazuļu dzīvības, bet arī lai pēc iespējas vairāk palīdzētu izmisumā nonākušiem vecākiem saprast, ka nav apstākļu, kuru dēļ būtu bērns jāpamet, jo vienmēr ir kāds, kurš var palīdzēt.

Baby Box – vieta bērna dzīvībai ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Pēc ievietošanas Baby Box mazulis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Pie jaunajiem vecākiem bērniņš nonāk jau 10 darba dienu laikā. Latvijā uz zīdaiņu adopciju gaida apmēram 40 ģimenes. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas Baby Box var vērsties bāriņtiesā un izteikt vēlmi atgūt mazuli. Bāriņtiesa, izvērtējot bērna atstāšanas iemeslus un bioloģisko vecāku psihisko veselību, lems, vai cilvēki, kuri atteicās no sava bērna, būs spējīgi viņu audzināt un vai tas ir bērna interesēs – atgriezties pie bioloģiskajiem vecākiem.

Madonas Glābējsilīte ir sestā vieta bērna dzīvībai Latvijā. Līdz šim īpašas vietas bērna dzīvībai ir Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē. Kopā atstāti 19 mazuļi, no kuriem lielākā daļa ir oficiāli adoptēti, bet pārējie atrodas pirmsadopcijas aprūpē pie jaunajiem vecākiem. Valmieras Glābējsilīti plānots atklāt 2012. gada beigās vai 2013. gadā sākumā.


Написать комментарий