Lietuvas premjers neizslēdz iespēju rīkot vēl vienu referendumu par AES celtniecību

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Pēc 14. oktobrī Lietuvā notikušā referenduma par jaunas AES celtniecību, kurā vairums balsotāju izteicās pret šo ieceri, Lietuvas premjers Andrjus Kubiļus neizslēdz iespēju sarīkot vēl vienu referendumu par šo jautājumu, vēsta portāls ”Delfi.lt”.

 Referendumu varētu sarīkot tad, kad būs zināmi daudz precīzāki dati par Visaginas AES projektu. "Ir zināms fakts, referendumā paustais viedoklis. Ir jautājums, kā tālāk dzīvot Lietuvai un Baltijas valstīm. Iespējams, kad detalizētāk būs zināmi projekta cipari, pēc dažiem gadiem būs atkal jāpajautā tautas viedoklis," Kubiļus ceturtdienas vakarā pastāstīja intervijā radiostacijai "Zinu radijas".

Pirms apspriest iespēju par vēl vienu referendumu, ir jāsagaida vēlēšanu beigas, uzskata premjers. Iespēju sarīkot vēl vienu referendumu neizslēdz arī pēc svētdien notikušo parlamentu vēlēšanu pirmās kārtas lielākos panākumus guvušās Darba partijas līderis Viktors Uspaskihs. Viņš uzskata, ka referendums noticis pārāk ātri, tāpēc vēlreiz to varētu sarīkot tad, kad būs zināmas precīzas projekta izmaksas un citi dati.

Svētdien notikušajā referendumā vēlētāji noraidīja AES celtniecību. Pēc lielākās daļas balsu saskaitīšanas ziņots, ka par jaunas AES celtniecību nobalsoja 34% vēlētāju, bet pret bija 62,7%. Referendumam gan ir tikai konsultatīvs raksturs.

Jau vēstīts, ka Lietuva plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija. Par projekta stratēģisko investoru izraudzīta Japānas kompānija "Hitachi". Valdība plāno AES būvniecību sākt 2014.gadā, bet elektrības ražošanu tajā paredzēts uzsākt 2020.gadā.


Написать комментарий