42 zviedru ārsti viesnīcā Jūrmalā saindējas ar ēdienu

foto aftonbladet.se
foto aftonbladet.se

Pagājušajā nedēļā četrzvaigžņu viesnīcas "Jūrmala Spa Hotel" restorānā ar ēdienu saindējušies 42 zviedru medicīnas darbinieki, kas pagājušā sestdienā Latvijā atradās komandas saliedēšanas ceļojumā un konferencē. Nra.lv uzzināja, ka zviedru ārsti ēduši sviesta zivi. Latvijas atbildīgās iestādes paņēmušas pārbaudei ēdiena paraugus un laboratorijas atbildes tiek gaidītas rīt.

Šajā pasākumā piedalījās kopumā 107 zviedru rentgena ārsti un citi medicīnas darbinieki no vadošā ziemeļvalstu privātā medicīnas aprūpes uzņēmuma Alers, informē žurnāliste Sandra Veinberga savā blogā.

Restorāns piedāvājis divus vakariņu ēdienus – vistu un zivi. 42 cilvēki izvēlējās sviesta zivi un par to sāka nožēlot jau ceļā no restorāna uz numuriņiem, kad viņiem palika slikti un sākās vemšana, ģībšana un citi saindēšanās simptomi.

Viesnīca atgādinājusi akūto ātrās palīdzības uzņemšanu. "Tas viss varēja būt dzīvībai būstami, ja kāds būtu pats spējis tikt uz savu istabu. Mums palaimējās, ka bijām daudzi kopā un palīdzējām viens otram. Tie, kas mēģināja tikt uz savām istabām, pa ceļam noģība," avīzei Aftonbladet stāsta Alers apgabala priekšnieks Larss Ahlanders.

Ātri esot ieradusies ātrā medicīniskā palīdzība un saindējušies ārsti pieslēgti pie intravenozās injekcijas sistēmām un lielākā daļa aizvesti novērošanai uz ātrās palīdzības klīniku Rīgā, rakstīts blogā sandraveinberga.lv.

Nākošajā dienā tomēr visi izrakstīti no slimnīcas un varējuši kopā ar pārējiem, kas sestdien vakariņās ēduši vistas ēdienu, laimīgi ar lidmašīnu atgriezties mājās.

Slimību profilakses un kontroles centrā nra.lv pastāstīja, ka epidemiologi epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā Zviedrijas mediķu saslimšanu aizvadītās nedēļas nogalē uzsāka svētdien tūlīt pēc pusnakts, kad par 16 saslimšanas gadījumiem centru informēja Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienests.

Saslimšanas pazīmes tika konstatētas 16 cilvēkiem, kuri vakariņās restorānā ēda sviesta zivi. No saslimušajiem 16 cilvēki bija vērsušies pēc medicīniskās palīdzības - četri hospitalizēti Jūrmalas slimnīcā un septiņi Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, pārējie no hospitalizācijas atteicās. Pēc īsas uzturēšanās slimnīcā, Zviedrijas mediķi no slimnīcām izrakstījās un aizlidoja uz Zviedriju, pastāstīja centra speciāliste Laura Ševčenko.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā paņemti pārtikas paraugi, tajā skaitā sviesta zivs paraugus laboratoriskajai testēšanai un testa rezultātus gaida rīt. Testēšanai tika paņemti arī citi paraugi – pārtikas, analīzes no restorāna darbiniekiem, kā arī pārbaudīta dokumentācija. Tāpat epidemiologi regulāri sazinās ar Zviedrijas epidemiologiem un strādā kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu, lai noteiktu saslimšanas iemeslu.

Saslimušajiem, kurus ātrā palīdzība nogādāja slimnīcā, noteiktas divas sākotnējas diagnozes: Jūrmalas slimnīcā – alerģiska reakcija, Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā – pārtikas toksikoinfekcija.


Написать комментарий