Saeimā prezentē pirmās aprises Latvijas prioritātēm ES prezidentūrā

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Trešdien, 26.septembrī, Saeimā tika prezentētas pirmās aprises prioritātēm Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē. Ar desmit iepriekš notikušo tematisko diskusiju rezultātiem Latvijas prezidentūras ES Padomē parlamentārās dimensijas plānošanas komiteju iepazīstināja Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa un prezidentūras sekretariāta vadītāja Inga Skujiņa.

Prezentējot tematisko diskusiju rezultātus, Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa norādīja, ka diskusijās, kas norisinājās laika posmā no šā gada 4.jūnija līdz 6.septembrim, apkopotas vairāk nekā 140 tēmas, kas ir svarīgas Latvijai un Eiropai un varētu kalpot par pamatu prioritāšu noteikšanai. „Prezidentūras prioritāšu izstrāde prasīs jaunas sociālās inovācijas ideju piedāvājumā un to īstenošanā. Diskusijās izteiktos priekšlikumus ir iespējams apzīmēt ar tādu atslēgas vārdu palīdzību kā „Zaļums”, „Ilgtspēja”, „Cilvēkdrošība” un spēju samērot vidēja un ilgtermiņa intereses,” sacīja Ž.Ozoliņa.

„Esmu gandarīta, ka Latvija savas prezidentūras prioritātes ir sākusi definēt, aktīvi iesaistot sabiedrību - publiskajās diskusijās piedalījās plašs nevalstisko organizāciju un nozaru ekspertu loks. Tas dod pārliecību, ka sabiedrības līdzdalībai arī turpmāk būs nozīmīga loma ES dienaskārtības noteikšanā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka parlamentārā līmenī ir sāktas sarunas par sadarbību ar prezidentūras trio valstīm.

Gatavojoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē, kopumā tika rīkotas trīspadsmit diskusijas, kuras pulcēja vairāk nekā tūkstoš divsimt dalībnieku no dažādām nozarēm. Viena no tām - diskusija par Latvijas prioritātēm ES prezidentūras reģionālās attīstības jautājumiem – norisinājās Saeimā un pulcēja ES institūcijās strādājošos Latvijas pārstāvjus, politiķus, ierēdņus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus, zinātniekus un jaunatnes organizāciju pārstāvjus.

Parlamentārās dimensijas plānošanas komitejas sastāvā ir iekļauti visu parlamentā pārstāvēto frakciju un pie frakcijām nepiederošo deputātu grupas pārstāvji, un tās mērķis ir izstrādāt Latvijas prezidentūras ES Padomē parlamentāro pasākumu programmu.

Latvija 2015.gada pirmajā pusē uz sešiem mēnešiem uzņemsies ES Padomes prezidentūras pienākumus. Latvija būs vienā prezidentūras trio kopā ar Itāliju un Luksemburgu. Trio principa ietvaros trīs secīgu valstu prezidentūrām ir jāpieņem kopīga 18 mēnešu ES Padomes prezidentūras programma.


Написать комментарий