Kā pavēstījis Islāma republikas kultūras ministrs, Irāna atteiksies no piedalīšanās cīņā par Amerikas Kinoakadēmijas balvu ne vien protestējot pret šādas īsfilmas parādīšanos publiskajā telpā, bet arī tādēļ, ka "Oskara" rīkotāji publiski nav pauduši nosodījumu skandalozajam darbam.

Kā norāda "Reuters", neraugoties uz cenzūru Irānā, šīs valsts kinematogrāfiskā produkcija vairāku desmitgažu laikā visā pasaulē iemantojusi popularitāti un ir daudzu kinokritiķu cienīta. 84. "Oskaru" pasniegšanas ceremonijā, kas notiks 2012.gada februārī, Ashara Farhadi kinolente "Jodaeiye Nader az Simin" (Nadera un Siminas šķiršanās) saņēma godalgu kā labākā filma ārvalstu valodā.

Jau vēstīts, ka ASV uzņemtās filmas "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") parādīšanās internetā izraisīja plašus musulmaņu protestus visā pasaulē.

Notikumi kļuva traģiski, kad 2012.gada 11. septembra vakarā demonstrācijas aizsegā, bruņotiem kaujiniekiem uzbrūkot ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.