Japāna atteiksies no atomenerģijas līdz 2030.gadam

foto theatlantic.com
foto theatlantic.com

Japānas valdības jaunā politika paredz atteikšanos no atomenerģijas līdz 2030.gadam, atsaucoties uz anonīmiem valdības avotiem, trešdien vēsta laikraksts "Mainichi Shimbun".

Valdība oficiāli par to izlems enerģētikas un vides jautājumiem veltītā sanāksmē šajā nedēļas nogalē, ziņo laikraksts.

Pēc pagājušajā gadā pieredzētās katastrofas Fukušimas atomelektrostacijā (AES) Tokija strādājusi pie jaunas enerģētikas politikas.

Pēc avārijas visi 50 Japānas kodolreaktori tika apturēti, lai veiktu papildus drošības pārbaudes, un līdz šim atjaunota tikai divu reaktoru darbība.

Pagājušajā nedēļā Japānas premjerministra Josihiko Nodas pārstāvētā Japānas Demokrātiskā partija (DPJ) nāca klajā ar rekomendācijām, kurās Japānai ieteikts likt lietā visus politiskos resursus, lai panāktu visu AES slēgšanu 2030.gadā.

Mērķa sasniegšanai DPJ ir izvirzījusi trīs principus: necelt jaunas atomelektrostacijas, pēc 40 gadu ilgas darbības apturēt vecās AES un atjaunot tikai to staciju darbību, kas izturējušas drošības pārbaudes.

Ierosināts arī vairāk izmantot atjaunojamo enerģiju un pastiprināt enerģijas taupības pasākumus, kā arī attīstīt enerģijas avotus netālu esošajos ūdeņos un mēģināt lētāk iepirkt sašķidrināto dabasgāzi un citus fosilos kurināmos.

Pašreiz Japāna ir stipri atkarīga no Tuvo Austrumu naftas un pēdējo 18 mēnešu laikā bijusi spiesta naftas importu palielināt.

Līdz pagājušā gada postošajai zemestrīcei un tai sekojošajam cunami Japāna trešdaļu sava elektroenerģijas patēriņa nodrošināja ar kodolspēkstaciju palīdzību.

Noda pirmdien paziņoja, ka iekļaus DPJ rekomendācijas jaunajā enerģētikas politikā, kas visticamāk tiks pabeigta jau šonedēļ.


Написать комментарий