Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši Tallinā diskutēs par BIRTI

foto spektrs.com
foto spektrs.com

Trīs Baltijas valstu un Polijas parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji 13. un 14.septembrī tiksies Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, lai vienotos par Baltijas valstu un Polijas saskaņotu pozīciju Eiropas Savienības (ES) Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferencē (COSAC), kas norisināsies no 14. līdz 16.oktobrim Kiprā. Tāpat Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji apmainīsies viedokļiem par situāciju Eiropas Savienības ekonomiskajā un fiskālajā politikā, kā arī Baltijas valstu pārrobežu sadarbības platformu izglītības, tehnoloģiju un inovāciju jomā BIRTI.

„Ar Baltijas valstu un Polijas kolēģiem runāsim par COSAC konferencē iekļautajiem tematiem, tostarp energoapgādes drošību, vienotā tirgus attīstību un atgūšanos no krīzes radītajām sekām,” skaidro Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. „Tāpat diskutēsim par situāciju Eiropas Savienībā ekonomiskās un fiskālās politikas kontekstā un Baltijas valstu pārrobežu sadarbības platformu izglītības, tehnoloģiju un inovāciju jomā BIRTI, ko kaimiņvalstu kolēģiem prezentēju iepriekšējā tikšanās reizē Saeimā šajā pavasarī,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Šīs tikšanās ietvaros Latvijas viena no prioritātēm ir panākt Baltijas valstu un Polijas atbalstu Baltijas valstu pārrobežu sadarbības platformas izveidei izglītības, tehnoloģiju un inovāciju jomā BIRTI. Spēja piesaistīt investīcijas pētniecībai un zinātnei ir izšķiroša Latvijas konkurētspējai,” uzsver Z.Kalniņa-Lukaševica. „Protams, arī tas, cik sekmīgi atveseļosies Eiropas Savienības ekonomika, ļoti tieši ietekmēs ekonomisko situāciju, taču tikpat nozīmīga loma konkurētspējas veicināšanā ir zinātniskās ekselences centru stiprināšanai,” skaidro komisijas vadītāja.

BIRTI projekta mērķis ir koordinēt akadēmiskā un zinātniskā personāla attīstību, pētījumu izstrādi un infrastruktūras attīstību ar līdzīga profila objektiem Lietuvā un Igaunijā, attīstīt Baltijas valstu pētniecības un inovāciju infrastruktūras reģionālo struktūru, lai palielinātu visa reģiona iespējas nodrošināt piekļuvi mūsdienīgām Eiropas līmeņa pētniecības infrastruktūrām.

„Šobrīd joprojām notiek darbs pie regulas, ar kuru tiks izveidota pētniecības un inovācijas programma Horizonts 2020. Tās ietvaros mūsu valstij būtiski ir panākt pētniecības infrastruktūras vienmērīgu izvietošanu visā Eiropas Savienībā. Zinātniskās ekselences centri piesaista jaunos zinātniekus un pētniekus, kuri spēj radīt jaunus inovatīvus un konkurētspējīgus produktus, tādējādi stimulējot ekonomisko aktivitāti,” norāda Z.Kalniņa-Lukaševica.

Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica uzsver, ka šobrīd Kipras prezidentūras dienaskārtības diskusiju centrā ir Eiropadomes priekšsēdētāja Hermaņa Van Rompeja (Herman Van Rompuy) ziņojums par iespējamiem risinājumiem ciešākai Ekonomikas un monetārās savienības integrācijai. Arī šis ir jautājums, kas tiks pārrunāts tikšanās laikā Tallinā.

Konferencē piedalīsies Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kaniņa-Lukaševica, Lietuvas Seima Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Vītenis Povils Andrjukaitis (Vytenis Povilas Andriukaitis), Igaunijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Tāvi Roivass (Taavi Rõivas), Polijas Seima Eiropas Savienības lietu komisijas deputāts Adams Kempiņskis (Adam Kępiński) un Polijas Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vitbrots (Edmund Wittbrodt).


Написать комментарий