Fondu plānots dibināt ceturtdien, un tā mērķis būs atbalstīt un veicināt jaunu latviešu oriģināldarbu tapšanu prozas, dzejas, dramaturģijas un bērnu literatūras žanros, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par nacionālās literatūras un valodas nozīmību.

"Manā motivācijā piekrist kļūt par šā fonda patronu nebija nekā politiska, bet vienīgi tīri cilvēciski apsvērumi. Jau no bērnības sevišķi savas pirmās skolas – Nītaures pamatskolas – laikā biju ļoti cītīgs lasītājs. Politiku es šajā pasākumā iekšā nejaucu, lai gan būtībā, runājot par šo fondu, būtisks ir arī integrācijas aspekts, jo tas paredz arī atbalstīt mazākumtautību rakstniekus," laikrakstam atzinis prezidents.

"Rakstniecības atbalsta fonda izveide ir svarīga arī, atceroties neseno valodas referendumu, jo kā gan citādi saglabāsim mūsu valodu, ja ne stiprinot nacionālo literatūru. Turklāt skaidrs, ka nacionālajai literatūras nozarei mūsdienu atklātajā pasaulē ir aizvien grūtāk noturēties un konkurēt, ierobežota tirgus apstākļos tā nekad par biznesu nekļūs. Tieši tāpēc ir tik svarīgi to cilvēciski pabalstīt," klāstījis prezidents.

Viņš arī norādījis, ka "mazai tautai nacionālās rakstniecības pastāvēšana ir vitāli svarīga, kaut vai atceroties tās fundamentālo nozīmi un vērtību Latvijas veidošanas un saglabāšanas procesā".