V.Širjakovs: Būvniecības nozare Daugavpilī nav sabrukusi, ir problēmas ar divām firmām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pēdējā laikā dažos vietējos plašsaziņas līdzekļos izskanēja informācija, ka būvniecības nozare Daugavpilī ir uz sabrukšanas robežas, pastāv problēmas gandrīz ar visiem būvprojektiem, un Dome nespēj vienoties ar būvētājiem. Portāls Gorod.lv aprunājās ar vicemēru Vjačeslavu Širjakovu, kas ir atbildīgais par būvniecības nozari mūsu pilsētā.

«Apgalvojums, ka pilsētas būvniecības nozarē valda haoss, ir nekompetents un nepamatots. Es vēlētos aicināt pilsētniekus ņemt vērā faktus un skaitļus, nevis balstīties uz emocijām», - paziņoja V.Širjakovs, piebilstot, ka šobrīd ir problēmas tikai ar projektiem, kuru ietvaros strādāja divas firmas – „Gādība” un „Svente Holdings”.

2010., 2011.gada un 2012.pusgada statistika liecina, ka Daugavpilī ir pabeigti, tiek realizēti vai tuvākajā laikā tiks uzsākti vairāki būvprojekti. Nesen tika pabeigta dzīvojamo māju Imantas ielā 35, Kandavas ielā 4 siltināšana, iepriekšējos gados tika veikti siltināšanas darbi 4 bērnudārzos. “Daugavpils siltumtīkli” pastāvīgi realizē siltumtrašu maiņas projektus. Tika renovēts Ūdenstornis Cietoksnī, tika renovētas divas ēkas un ielu posmi vēsturiskajā centrā (Saules ielā 5A, pašvaldības policijas ēka, Muzeja iela), Vienības nams, renovācijas darbi tika veikti Kultūras pilī Ķīmijā.

Tika veikta daudzu ielu – Valmieras, Šūņu, Baznīcas, Valkas, Gaismas, Ūdens, Amatu, Tukuma, Kauņas divu posmu, Jātnieku, Imantas – rekonstrukcijas. Jau ir noteikta firma, kas pabeigs firmas „Gādība” nepabeigtos darbus Pumpura un Vienības ielās. Tika pabeigts autotransporta mezgla vērienīgs projekts, nodoti ekspluatācijā 12 jauni apgaismojuma objekti, pabeigts apgaismojuma renovācijas projekts Jaunajā Forštadtē.

Līdz gada beigām tiks pabeigta komunikāciju maiņas projekta realizācija Cietoksnī. Pabeigšanas stadijā atrodas Rotko mākslas centra projekts, kaut arī sakarā ar 5 finansējuma avotiem atskaišu sagatavošana ir diezgan sarežģīts process. Kā arī bija pievīlusi firma „Gādība”, kas nepaspēja veikt darbu daļu, sakarā ar kuriem jau ir izsludināts konkurss. Tuvākajā laikā tiek plānots uzsākt Nikolaju vārtu restaurācijas projektu, Vidzemes, Komunālā, Varšavas, Liepājas ielu renovācijas projektus. Kā arī tika izsludināts iepirkums, kas ļaus pabeigt Saules skolas renovācijas darbus.

Runājot par firmām, kuras figurē problemātiskajos projektos, V.Širjakovs atzīmēja, ka „Gādība” nav pabeigusi tikai nelielu darbu daļu, turklāt tam bija iemesls – firma piedzīvoja maksātnespēju, kas daļēji ir saistīts ar „Latvijas Krājbankas” krahu. Līdz tam laikam dialogs ar firmu bija veiksmīgs.

Citāda situācija ir izveidojusies ar firmu „Svente Holdings”, kura šobrīd ir izvirzījusi Domei apsūdzības par skolu projektos nepareizi sastādītu dokumentāciju, sakarā ar ko radās liels skaits papildus darbu, kuram pašvaldība nepiekrita. V.Širjakovs atzīmēja, ka projektu ietvaros izstrādāta dokumentācija un prasības attiecībā uz visām skolām ir vienādas, un pašvaldība bija iekļāvusi nepieciešamos papildus darbus visos skolu projektos, kuru ietvaros strādāja firma „Gādība”. Būvētāji saprot, ka pastāv vairāki pamatoti iemesli , kāpēc tehniskie projekti ne vienmēr ir ideāli, tāpēc šajos gadījumos ļoti svarīga ir pasūtītāja un darbu veicēja komunikācija, uzskata V.Širjakovs.

Taču „Svente Holdings”, pēc vicemēra domām, nolēma rīkoties principiāli un veikt papilddarbus, pamatojoties uz nepareizi organizētu būvniecības tehnoloģiju. V.Širjakovs atzina, ka kompānijai „Svente Holdings” ir liela darba pieredze, tomēr šoreiz tā nepareizi novērtēja darbu apjomu, tāpēc tas netika pabeigts.

Izdarot kopsavilkumu, V.Širjakovs, atzīmēja, ka būvniecībā radušās problēmas ir saistītas ar minētajiem iemesliem. Bet, komentējot bijušā Domes izpilddirektora Alekseja Providenko izteikumu, ka visos konkursos pastāv problēmas „otkatu” dēļ, vicemērs paziņoja, ka viņš pieļauj, ka Providenko kungam strādājot izpilddirektora amatā, varētu būt pieredze šajā jautājumā, tāpēc viņš tik droši par to runā. «Iespējams, tā ir Providenko kunga reklāma tiem darbiniekiem, kuri vēlētos strādāt šādā veidā», - teica vicemērs.


Написать комментарий