Grigorijs Trofimčuks: Latvijas krievu organizāciju pozīcijā attiecībā uz referendumu par nepilsoņiem ir vāja

imhoclub.lv
imhoclub.lv

Attieksme pret pilsonības „nulles variantu” Latvijā nav viennozīmīga. Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis uzskata, ka referenduma par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas nepilsoņiem iniciatoru politiskais mērķis ir sabiedrības sašķelšana. Rīgas mērs Nils Ušakovs ir pārliecināts, ka visvairāk dividenžu no tautas balošanas saņems valdošā apvienība „Vienotība”, nevis iedzīvotāji. Politologs, IA REX eksperts Grigorijs Trofimčuks komentēja gatavošanos referenduma rīkošanai.

Krievu organizāciju, tāpat kā Rīgas mēra Nila Ušakova, pozīcija attiecībā uz referendumu par „nepilsoņu” statusa likvidēšanu Latvijā nav līdz galam skaidra. Pirmkārt, tā nav saprotama tiem nedaudzajiem Krievijas pilsoņiem, kurus „interesē politika” un kuri novēro Latvijā notiekošo. Latvijas „nepilsoņi” vienu brīdi ir par minētā institūta likvidēšanu, citā – pret, jo ņem virsroku iekšpolitikas apsvērumi, partiju domstarpības ar vietējiem politiskajiem spēkiem. 

Tā nav vienkārši nesaprotama pozīcija, tā ir vāja pozīcija. Kāda starpība, kas tieši un kādu mērķu vadīts vēlas realizēt to, par ko Baltijas krievi cīnās jau 20 gadus? Jebkurš kreatīvs politiķis ir spējīgs pielāgot jebkuras kampaņas rezultātus sev par labu. Ušakovam un viņa sabiedrotajiem būtu izdevīgi nevis pašiem, bet ar citu rokām rīkot minēto referendumu, jo procesā nevajadzēs ieguldīt spēku un līdzekļus, bet rezultātus būs iespējams izmantot sev par labu jebkurā gadījumā. 

Pretējā gadījumā rezultātu nedos pat pašu „pareizāko” krievu rīkotais referendums. 

Referendums par pilsonību ir tikai neliela kopējās pozīcijas sastāvdaļa un krievu programmas daļa, kurai nav panākumu jau divu desmitgadu laikā. Publiskie antifašistiskie izteikumi neskar eiropiešu sirdis un rezultātus nedod. 

Var teikt, ka visu šo ilgu laika posmu vietējie krievi ir zaudējuši, jo pastāv neaptrīdams fakts – viņu eksistēšanas šajā zemē parametri nav uzlabojušies, bet radikāli pasliktinājušies, samazinājies krievu valodu lietotāju skaits. Ja tuvākajos 10-20 gados tiks turpināts tāds pats rīcības modelis, krievu tēma Latvijā tiks noslēgta dabiskā ceļā. Latvijas krieviem nav pārliecinošas taktikas, tikai orientēšanās uz lozungiem. Taču viņi nezina, kā tos realizēt.
 


Написать комментарий