Par Krievijas pilsoņiem Latgalē visbiežāk kļūst idejisku apsvērumu dēļ 1

foto gazeta.ee
foto gazeta.ee

Statistikas dati liecina, ka šī gada sākumā mūsu valstī dzīvoja vairāk nekā 312 000 nepilsoņu. Kamēr viena daļa nepilsoņu gaida, ar ko beigsies situācija ar grozījumiem Pilsonības likumā, kas paredz automātisku pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, cita nepilsoņu daļa saņem kaimiņvalstu pilsonību.

KF Ģenerālajā konsulātā Daugavpilī portālam Gorod.lv paziņoja, ka šobrīd Latgales reģionā ir reģistrēti 7 079 oficiāli Krievijas pilsoņi, no kuriem aptuveni 200 cilvēki ir nepilngadīgie. Visiem, kas vēlas saņemt pilsonību, nepieciešams iziet pilsonības piešķiršanas procedūru, kas var būt parastā vai atvieglotā. Atvieglotā Krievijas Federācijas pilsonības piešķiršanas shēma attiecas uz triju kategoriju cilvēkiem: pirmkārt, ja viens no vecākiem ir Krievijas Federācijas pilsonis vai dzīvo Krievijas Federācijas teritorijā; otrkārt, ja cilvēkam ir PSRS vai kādas tās sastāvā bijušās republikas pilsonība; treškārt, ja cilvēks pēc 2002.gada 1.jūnija ir ieguvis vidējo, profesionālo vai augstāko izglītību Krievijas mācību iestādēs.

Pilsonības saņemšanai nav nepieciešams kārtot eksāmenus, bet ir obligāti jābūt dokumentam, kas apliecina, ka kandidāts labi pārvalda krievu valodu. Tie var būt krievu valodas kursu pabeigšanas atestāti, diplomi, sertifikāti.

Saskaņā ar Ģenerālā konsulāta datiem, visbiežāk uz Krievijas federācijas pilsonību pretendē pensijas vecuma cilvēki. Nav noslēpums, ka Krievijā pensijā aiziet daudz agrāk, nekā Latvijā – sievietes 55 gadu vecumā un vīrieši 60 gadu vecumā.

KF pilsonības saņemšanas iemesli ir dažādi – tas var būt saistīts ar dzīvesvietas maiņu vai vēlmi iegūt balsošanas tiesības. Visbiežāk cilvēki norāda piederību krievu kultūrai un valodai, garīgo tuvību minētajai valstij un dzimšanu PSRS.

Kopumā Latvijā dzīvo gandrīz 40 000 Krievijas Federācijas pilsoņi.


Написать комментарий

TAD VĀCIETIES PROM UZ SAVU SAPŅU ZEMI