Brīdina: veselības aprūpei paliks vien 2,9%

foto busquetagnes.over-blog.com
foto busquetagnes.over-blog.com

Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis aicināja visus atcerēties šo, viņaprāt, vēsturisko brīdi, kad Saeimā diskusijās par veselības aprūpes budžetu Latvijas lielākās, P. Stradiņa slimnīcas vadība teica, ka nākamgad papildu nauda slimnīcai nebūšot vajadzīga.

Arī Rīgas Austrumu slimnīcas vadība minēja: ja finansējums būs tāds pats kā šogad un ja slimnīca pildīs pati savu izstrādāto sanācijas plānu, naudu papildus neprasīs.

Tomēr gan mediķu arodbiedrība, gan pati veselības ministre Ingrīda Circene tik optimistiska nav. Arodbiedrības vadītājs neiroķirurgs Valdis Keris atklāja, ka nākamgad veselības budžets varētu būt tikai 2,9% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas salīdzinājumā ar šo gadu (3,35% no IKP, ieskaitot papildus plānotos miljonus) esot vēl mazāk. Savukārt ministre nenoliedza: visticamāk, arī nākamgad papildu nauda veselības nozarei tomēr būs vajadzīga, jo kopumā veselības budžets ir neatbilstošs pacientu vajadzībām. Ministre uzsvēra: panākta vienošanās valdībā, ka nākamā gada veselības budžeta bāzē (pamatizdevumos) tiks iekļauti arī šāgada papildus piešķirtie līdzekļi.

«Es jau pērn, redzot budžeta bāzes izdevumus, sapratu un brīdināju, ka ar to nepietiks,» sacīja I. Circene. «Attiecība pret IKP nākamgad būs atkarīga no tā, cik strauji šis rādītājs augs, iespējams, veselības izdevumi tam netiks līdzi.» Gan par šo, gan nākamo gadu veselības jomā bažījas V. Keris: «Ja Pasaules Veselības organizācija iesaka nodrošināt 5–6 procentus no IKP veselībai, ja Eiropas Savienībā vidēji tie ir 7,4 procenti, bet jaunajās dalībvalstīs – 5 procenti, Latvijā pat ar papildu naudu ir tikai 3,3 procenti. Tas izskaidro, kāpēc veselībai jānāk lūgt papildu nauda.» Viņaprāt, jāļauj «iemirdzēties cerību stariņam», kas pateikts valdības rīcības plānā, ka 2014. gadā veselības aprūpes izdevumi sasniegtu 4,5% no IKP. Pēc viņa rīcībā esošām ziņām, nākamgad veselības aprūpes finansējums gaidāms tikai 2,9% apmērā, kas būtu «klajš valdības rīcības plāna pārkāpums».

Saeimā divu komisiju – Sociālo un darba lietu un Budžeta – kopsēdē deputātiem bija daudz jautājumu par šāgada budžeta grozījumiem, īpaši par situāciju Stradiņa slimnīcā. Stradiņa slimnīcas vadītāja Rūta Valtere sacīja, ka 6,5 miljoni no desmit, ja ar Saeimas lēmumu tie tiks piešķirti, būs jāsamaksā par medikamentiem, bet pārējā nauda būs gada pēdējiem mēnešiem, lai slimnīca varētu strādāt (šī nauda avansā iztērēta jau gada sākumā). Slimnīcas darbību traucē tas, ka slimnīca iepriekš noslēgusi virkni neracionālu līgumu, bijuši pārmērīgi saimnieciskie izdevumi, kas tagad tiek apcirpti, kā arī 4,5 miljoni slimnīcas naudas iesaldēti Krājbankā.

Sēdē gadījās arī kāds karstāks brīdis – deputāts Andrejs Klementjevs vēlējās zināt, kāds būs nākamā gada veselības budžets, uz ko I. Circenes partijas biedrs Jānis Reirs neļāva ministrei atbildēt, aizbildinoties, ka sēde tūlīt beigsies un tas ir pavisam par citu tēmu. Interesanti, ka pati ministre bija gatava atbildēt, taču pie vārda netika (viņas atbildi vēlāk uzklausīja žurnālisti), bet A. Klementjevs no zāles izgāja.


Написать комментарий