Daugavpils Universitātē notiks konference par jauniem fluorescentiem materiāliem un metodēm

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Universitātē fizikas, ķīmijas un bioloģijas zinātnieku grupa īsteno pētījumus fluorescences jomā, radot zināšanas, ko nav iespējams iegūt vienas zinātnes nozares ietvaros.

Lai iepazīstinātu sabiedrību un interesentus ar pētījumos gūtajām zināšanām un to praktisko pielietojumu, šī gada 12.septembrī Daugavpils Universitātē notiks konference „Jaunu fluorescentu materiālu un metožu izstrāde un pielietošana”, informē projekta zinātniskā vadītāja Jeļena Kirilova.

Pasākuma tēma aptvers tādu jautājumu izskatīšanu kā fluorescento krāsvielu izstrāde un ar to saistītās problēmas, jaunu fluorescento materiālu raksturošana un pielietošana optisku elementu un hologrammu izveidē, fluorescentās krāsvielas ekoloģiskā monitoringa vajadzībām, kā arī fluorescentās metodes patogēnās mikrofloras noteikšanai dzeramajā ūdenī, kas ir aktuāla ūdens kvalitātes kontroles problēma, u.c.

Tāpat tiks prezentēti pētījumi par jauniegūto krāsvielu  izmantošanas iespējām dažādu dzīvo šūnu un to sastāvdaļu, piemēram, lipīdu bislāņu, īpašību izpētē. Šie pētījumi veikti sadarbībā ar Ukrainas biofiziķiem un iegūtie rezultāti pielietojami medicīnas, biotehnoloģijas un bioloģijas turpmākajā attīstībā.

Liela uzmanība konferences laikā tiks veltīta fluorescences izmantošanai medicīnā – fluorescento zonžu pielietojumam pacientu ar ādas un kuņģa-zarnu trakta audzējiem apsekošanā (dinamika, izmaiņas šūnu membrānā, plazmas albumīnā atkarībā no audzēja stadijas, fluorescences raksturlielumu korelācija ar imunoloģiskiem parametriem un laboratorijas  izmeklējumu datiem). Šīs diskusijas ietvaros tiks skarti jautājumi par organisma imunitātes izvērtēšanu dažādu patoloģiju (slimību) gadījumos.

Konference jau ir piesaistījusi vairāku jomu speciālistu interesi. Informācija par pasākumu pieejama Daugavpils Universitātes mājas lapā un projekta mājas lapā http://fluorescent.daba.lv.
Zinātnieku grupa strādā Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansētā projekta „Starpdisciplinārās zinātniskās grupas izveidošana jaunu fluorescentu materiālu un metožu izstrādei un ieviešanai” ietvaros, kura mērķis ir veicināt cilvēkresursu piesaisti zinātnei.

Projektu realizē Daugavpils Universitāte sadarbībā ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu. Projekta īstenošana norisināsies līdz 2012.gada 30.novembrim. Tā kopējās izmaksas - 720 000 latu, tai skaitā: ESF finansējums 85% un valsts budžeta finansējums 15%.


Написать комментарий