"Acīmredzot [jāņem vērā] "Saskaņas centra" gatavošanās vēlēšanām, bet nekāda pamata šāda veida apgalvojumiem nav. "Vienotība", tieši otrādi, bija piedāvājusi grozījumus, kas samazinātu šāda referenduma iesniegšanas iespējas, tostarp kaut arī nepopulārus, arī par sliekšņa paaugstināšanu, kas arī bija guvis Saeimas vairākuma atbalstu," žurnālistiem pirmdien teica Dombrovskis.

Viņš gan norādīja, ka, "šim likumprojektam ceļojot starp Saeimu un prezidenta kanceleju, tas diemžēl nav pieņemts".

"Mēs esam gatavi atbalstīt sadaļu par priekšreferenduma aģitācijām, caurredzamības prasībām, aģitācijas ierobežojumiem, mums liekas svarīgi šos jautājumus reglamentēt, lai būtu pārliecība, kādu veidu avoti tiek izmantoti šādu referenduma kampaņu finansēšanā. Ja nav iespējams vienoties par sliekšņiem, tad strādāt arī pie citiem mehānismiem – "Vienotība" ir aicinājusi Centrālo vēlēšanu komisiju izvērtēt, vai piedāvātais likumprojekts atbilst Satversmei vai tas vispār būtu virzāms uz referendumu. Līdz ar to šāda veida "Saskaņas centra" pārmetumi ir pilnībā nepamatoti," paskaidroja premjers.

Ušakovs pirmdien izplatītajā paziņojumā uzsver, ka neatbalstīs parakstu vākšanu nepilsoņu referenduma organizēšanai un referendumā nepiedalīsies, un, viņaprāt, tas palīdzēšot tikai partijai "Vienotība". "Nav ne mazāko cerību, ka šāds referendums varētu gūt panākumus. Tas tikai palīdzēs provokatoriem, kuri vēlas pirms vēlēšanām uzkurināt nacionālo konfliktu. Un vislielākie ieguvēji no tā būs "Vienotības" partijas pārstāvji. Bet es nevēlos dot "Vienotības" provokatoriem ne vismazāko iespēju," paziņojumā vēstī Ušakovs.

Mērs norādīja, ka "Vienotība" ar neslēptu prieku ir uzņēmusi ziņas par to, ka Latvijā varētu norisināties jauns referendums. "Rodas iespaids, ka parakstu vākšanu būtu organizējuši viņi paši," paziņoja Ušakovs.

"Nākamo vēlēšanu kontekstā otrajā referendumā "Vienotība" saredz savu galveno iespēju izprovocēt jaunu nacionālās spriedzes uzliesmojumu. Tādā gadījumā Rīgā varēs runāt nevis par sociālajām problēmām, izglītības infrastruktūru vai tūrisma attīstību, bet gan par nācijas glābšanu. Nevajadzēs rakstīt nekādus Rīgas attīstības scenārijus. Būs līdzēts ar diviem vārdiem: Tēvzeme briesmās," klāstījis mērs.