“Zenit” par 80 miljoniem iegādājas Halku un Vitselu

foto sportige.com
foto sportige.com

Kamēr Anglijas, Spānijas un Itālijas futbolā pāreju periods noslēdzās piektdien, citur transfēru logs joprojām ir atvērts. Perioda izskaņā tirgu kārtīgi satricinājusi Krievijas čempione Sanktpēterburgas "Zenit", kas par 40 miljoniem eiro nopirka brazīliešu uzbrucēju Halku un tikpatu lielu summu iztērējusi arī par Aksela Vitsela iegādi. Pie jaunām komandām tikuši arī Lasana Diarā un Gregorijs van der Vīls, kuri pievienojās "Anzhi" un PSG, savukārt portugālis Rauls Meirelešs, visticamāk, karjeru turpinās Turcijā.

Lai arī varēja šķist, ka vasaras transfēru periodā vairs nebūs skaļu pāreju, par nelielu šoku parūpējās Aleksandra Cauņas pārstāvētās Maskavas CSKA viena no sīvākajām konkurentēm Sanktpēterburgas "Zenit", kas par milzu naudu iegādājusies Brazīlijas izlases uzbrucēju Halku un perspektīvo Beļģijas izlases pussargu Akselu Vitselu. Par Halka pāreju baumas klīda vairākas nedēļas, šodien tās īpaši pastiprinājās, un vakara gaitā "Zenit" mājaslapā sekoja arī oficiāls apstiprinājums. Ar Halku sadarbība noslēgta uz pieciem gadiem, bet pārejas maksa netiek atklāta - mediji lēš, ka tā ir 40 miljoni eiro, kas tiks izmaksāti trīs gadu laikā. Arī Vitsela gadījumā figurē krietni atšķirīgas summas, tomēr Sport-Express un Championat.ru vēsta, ka detaļas ir identiskas kā brazīlieša darījumā (40 miljoni eiro trīs gadu laikā).

Halks, kurš var spēlēt gan kā centra, gan malējais uzbrucējs, "Porto" pievienojās pirms četriem gadiem - pirms tam brazīlietis spēlēja tikai Japānas otrajā līgā. "Porto" sākotnēji par 5,5 miljoniem eiro iegādājās 50% tiesību uz Halku, bet pirms gada nopirka vēl 40%, par to iztērējot vēl 13,5 miljonus - jaunais līgums tika noslēgts līdz 2016.gadam un tā izpirkuma maksa bija 100 miljoni eiro. Halks "Porto" rindās Portugāles čempionātā 99 spēlēs guvis 54 vārtus, bet vēl 15 pievienojis 42 Eirokausu spēlēs. 26 gadus vecais brazīlietis ar "Porto" kļuvis par trīskārtējo Portugāles čempionu, kausa un superkausa ieguvēju, kā arī vienreiz triumfēja UEFA Eiropas līgā.

Savukārt 23 gadus vecais Vitsels Lisabonas "Benfica" pievienojās tikai pagājušajā sezonā. Pirms tam Vitsels bija spēlējis tikai Lježas "Standard" vienībā Beļģijā. Kārtējo papildinājumu noskatījusi Stambulas "Fenerbahce", kas savā mājaslapā apstiprinājusi pārrunas ar Londonas "Chelsea" - Portugāles izlases pussargam Raulam Meirelešam vajadzētu iziet medicīnisko apskati un pēc tam likt parakstu uz četru gadu līguma. Turcijā pāreju periods ir vaļā līdz pat piektajam septembrim, un Stambulas milzis par darījumu varētu šķirties no desmit miljoniem eiro. Cits Stambulas grands "Galatasaray" noslēgs divu gadu līgumu ar 35 gadus veco brazīliešu aizsargu Krisu, kurš iepriekšējās astoņas sezonas pavadīja Lionas "Olympique" un kļuva par vienu no kluba simboliem.

Tikmēr Francijas PSG noslēdzis četru gadu līgumu ar Nīderlandes izlases labās malas aizsargu Gregoriju van der Vīlu. Amsterdamas "Ajax" par pāreju saņems sešus miljonus eiro, un van der Vīls ir piektais PSG pastiprinājums šovasar - vēl arī Tjagu Silva, Esekjels Laveci, Zlatans Ibrahimovičs un Marko Verati. PSG labās malas aizsarga vieta atbrīvojās pēc tam, kad tika pārdots Milans Biševacs, bet neizietas medicīniskās apskates dēļ neizdevās iegūt Antoniju Reveijēru. Oficiāli beidzot noslēgta arī Lasanas Diarā pāreja uz Mahačkalas "Anzhi". Franču balsta pussargs tomēr nevis ticis izīrēts, bet gan pārdots - Madrides "Real" iekasēs nedaudz mazāk par pieciem miljoniem eiro.

Jāatzīmē, ka Spānijas futbola klubs Bilbao "Athletic", par spīti pāreju perioda beigām, varēs turpināt komandas komplektāciju. Tiek ziņots, ka Spānijas Futbola federācija varētu būt atļāvusi ārkārtas gadījumā pagarināt basku kluba pāreju periodu vēl uz nepilnu mēnesi - iemesls tam ir Havi Martinesa aizmukšana uz Minhenes "Bayern". Tas gan vēl nav apstiprināts oficiāli, bet, ja "Athletic" pāreju periods tiešām ir ticis pagarināts, tad baski drīkstēs iepirkties tikai Spānijas robežās. Šāds pagarinājums nebūtu pirmais gadījums Spānijas futbola vēsturē - savulaik pie līdzīgas iespējas tika Lakorunjas "Deportivo", kas brazīlieti Rivaldu pārdeva "Barcelona". Tāpat "Athletic" prezidents Hosu Urutija izteicies, ka varētu sūdzēties FIFA, jo Martiness "Bayern" bāzē medicīniskās pārbaudes nokārtoja bez Bilbao puses atļaujas.

04.09.2012 , 10:45

sportacentrs.com


Написать комментарий