Ziediem pirmajā skolas dienā tērē vidēji 2,5 latus

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Sākoties jaunajam mācību gadam, skolēni 1.septembra ziediem tērē vidēji 2,50 latus, savukārt vislielākais pieprasījums ir pēc saulespuķēm, atzina ziedu tirgotāji.

"Cenas ir par latu zemākas nekā pagājušajā gadā, tomēr šogad ziedus pērk slikti. Pērk vai nu vienu rozi, vai trīs gladiolas, kādu asteru pušķi vai mārtiņrozes zaru. Vislielākā piekrišana ir lielajām saulespuķēm, tās izvēlas gan puiši, gan meitenes, dažs labs pērk uzreiz pa trim ziediem. Tā kā pati audzēju ziedus, tad galus kopā savelku, bet tiem, kas tirgo uzpircēju ziedus, iet sliktāk," atzina "Saktas" puķu tirdziņa pārdevēja Ināra.

Savukārt pārdevēja Gunta norādīja, ka pircēju vidū iecienītas jau minētās saulespuķes, kā arī baltās gladiolas.

"Populāras baltās lielās gladiolas. Svētki šogad tādi "izstiepti" - jau no sestdienas nedaudz vairāk pircēju, tomēr visi neizdod vairāk par divarpus līdz trīs latiem, droši vien tās naudas cilvēkiem vēl nav tik daudz. Visas puķes maksā vismaz latu mazāk nekā pērn, tomēr ar pircējiem ir tā - kuram no visiem 38 "Saktas " pārdevējiem tā laimīgā loze iekrīt, tas arī notirgo, pārējiem iet vidēji. Konkurence par lielu. Mums nāk skolēni no 1.ģimnāzijas, 40.vidusskolas, viens otrs no 3.vidusskolas, pārējie vairāk dodas uz Centrāltirgu," sacīja pārdevēja.

Kā novēroja "Nozare.lv", šodien gladiolas "Saktas" puķu tirdziņā maksā no 50 līdz 70 santīmiem. Rožu cenas svārstās no 40 santīmiem līdz 2,50 latiem, asteru pušķis maksā vidēji 1,50 latus, bet mārtiņrozes zars - 60 līdz 80 santīmus.

Savukārt Rīgas Centrāltirgū šodien visvairāk iegādājas gladiolas, asteres, kā arī rudens ziedu pušķīšus. Cenas pirmās skolas dienas ziediem svārstās no 20 santīmiem par mazākajiem rudens ziedu pušķīšiem līdz pat trim latiem par vienu gladiolu.

Jaunāko klašu skolēni tirgū ierodas kopā ar vecākiem, tikmēr vecāko klašu skolēni nāk vieni paši. "Zīmīgi, ka arī mazāko klašu skolēniem vecāki ļauj pašiem izvēlēties ziedus skolotājai. Vislielākā cilvēku aktivitāte pie ziedu tirgotājiem bija vērojama 31.augusta pēcpusdienā un šodien pieprasījuma pieaugums nav tik izteikts," atzina tirgus pārstāvis Ivars Jakovels.

Tikmēr gladiolu selekcionārs Laimonis Zaķis atzina, ka šogad gladiolu audzētājiem kopumā nav veiksmīgs gads.

"Ziedi ir pamatīgi izslīkuši. Īpaši Bauskas pusē lauki ir dubļos un gladiolu sīpoli nopūst. Kopumā šogad gladiolu ziedēšana aizkavējusies vismaz par pusotru nedēļu un tikai tagad ziedi sāk īsti atvērties. Esam novērojuši, ka šogad modē baltās gladiolas, bet ir arī pieprasījums pēc eksotiskākām krāsām, kā zaļās vai zilās," sacīja selekcionārs.

Viņš arī atzina, ka ziedu cenas pirms 1.septembra nav tikušas palielinātas un ir pagājušā gada līmenī, tāpat arī pieprasījums pēc ziediem esot līdzīgs kā pērn.


Написать комментарий