Ludzā filmē raidījumu par Jāni Lejiņu

foto latgale.lv
foto latgale.lv

24.un 25. augustā Ludzas un Rēzeknes apkārtnē tika uzņemti filmas materiāls raidījumam par rakstnieku Jāni Lejiņu un viņa triloģiju Zīmogs sarkanā vaskā.

Raidījumu mēs visi varēsim noskatīties 14. septembrī plkst. 18.30 LTV1.

Pirmoreiz ludzānieši ar Jāni Lejiņu tikās izlasot pirmo triloģijas grāmatu un saprotot, ka tā ir katra latvieša rokasgrāmata, kas palīdz atrast veiksmes atslēgu dzīves sarežģījumiem šī brīža Latvijā. Tad sekoja tikšanās Ludzas amatnieku centrā un radās sirsnīga draudzība starp Ludzas amatniekiem un rakstnieku un viņa dzīvesbiedri Virdžīniju Lejiņu, populārā seriāla Likteņa līdumnieki režisori. Pagājušā gadā ludzānieši jau tikās ar filmas veidotāju komandu- kas bija izlolojusi ieceri uzņemt daudzsēriju mākslas filmu par seno Tālavas valsti, seno Latviju un Eiropas valstīm laikā no 12-13.gs. Tas būtu ne vien vēsturisks laikmeta apraksts, bet mākslinieciski augstvērtīgu filma stāsts par to laiku un mūsdienu vērtībām, cilvēku likteņiem lielo vēstures pārmaiņu laikā. Filmas pamatā Jāņa Lejiņa triloģija „Zīmogs sarkanā vaskā”. Tiek plānotas 30 sērijas, katra 52 minūtes gara. Līdzīgi kā Latvijā populārā daudzsēriju filma par notikumiem 20 gs. „Likteņa līdumnieki”, vai citu zemju paraugi piem., „Roma”, „Tjūdori”.

Tapa pirmie kadri ar Ēriku Kondrātu krīva lomā Grebļa kalnā, ar Ķīšu pilskalnu pār Ludzas Lielo ezeru, bruņukrekla gatavošanu un ieroču kalšanu kalēja smēdē, latgaļu karavīru apgaitu sargājot robežas. Pa gadu ir safilmēts materiāls gan Tērvetē, gan Cēsīs, gan Pierīgā visos Latvijas reģionos.

Pagājušās nedēļas nogalē producents Gvido Zilūzis, režisore Laura Hirša un operators Aldis Šēnbergs kopā ar latgaliešiem uzņēma filmas materiālu Ludzas amatnieku centrā, Aivara un Vēsmas darbnīcā Dzindras, zirgu sētā Untumi Rēzeknes upes krastā, Kroma kalnā Pušā. Tapa sižeti ar seno vērpšanu ar vārpstiņu, māla podu veidošanu un seno ēdienu galdu pie Ušpeļiem, tirgotāju darījumu,zālīšu vākšanu, pils ainas pie Kroma kolna, jātnieku karoga atgriešanos no kara gaitām mājās, karavīru cīņām un mazā karoga sapulci, kur piedalījās Kroma kolna brolistes, Ludzas amatnieku un folkloras kopas Egle vīri. Šo darbu organizēšanā palīdzēja Līga Kondrāte, paldies jāsaka arī viesnīcas Lucia īpašniekiem, kas atbalstīja filmas komandas uzņemšanu, Kroma kolna saimniekam Aleksandram Lubānam, Dzindru saimniekiem Vēsmai un Aivaram Ušpeļiem, kā arī zemnieku saimniecības Untumi saimniecei Ligitai Lebedai un zirgu kopējai Diānai.

Ir padarīta vien neliela daļa darba ceļā uz mērķi- skaistu filmu par mūsu saknēm, kas tik ļoti mums ir vajadzīga pašapziņas celšanai un gudrai garīgai dzīvei.Un mums patiesi ir ar ko lepoties! Šobrīd ir gatava filma par autoru Jāni Lejiņu un viņa grāmatu-kā ilustrācija stāstam par dzīvi senajā Tālavā un nākotnes darbam- seriālam. 

Tas nav vienkārši romāns par Vēsturi vai tikai aizraujošs stāsts par Mīlestību, tā ir grāmata par mums, latviešiem - par Vērtībām. Godu. Likteni un Nākotni. Par to, no kurienes mēs nākam, kāpēc mūsu šodiena ir tāda, kāda ir, kas to veido, kas mums maināms, atjaunojams, kas pamatos liekams un kas ceļams pār visam.

Katrs, kas izlasa grāmatu, atrod vai nostiprina sevī pārliecību - mēs latvieši, esam diženi un vareni, mēs varam būt lepni par saviem senčiem un mums jābūt viņu cienīgiem, lai arī mūsu bērnubērni lepojas ar mums! (http://sidrabacs.blogspot.com).

Filmēšanā piedalījās:

Aivars Ušpelis, Vēsma Ušpele, Rasma Vancāne, Ēriks Kondrāts, Ēriks Kudlis, Māris Rumaks, Aleksandrs Lubāns, Guntars Arbidāns, Dženeta, Džesika, Džeina Lubāne, Artūrs Zirnis, Ģirts Bērziņš, Juris Trimalnieks, Andris Zunda, Aivars Lukša,Kārlis Pīgoznis, Andris Meijers, Oļegs Sokirka, Juris Prancāns. 


Написать комментарий