Daugavpils muzejā tika atklāta specifiska izstāde, kuru no savas kolekcijas piedāvāja Sarmīte Ķikuste

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka hobijs ir nepieciešams cilvēkam, lai jautri un lietderīgi pavadītu savu brīvo laiku. Psihologi uzskata, ka hobijs harmoniski attīsta cilvēka personību. Kolekcionēšana ir pats populārākais vaļasprieku veids, tas ir universāls un to var darīt praktiski katrs cilvēks. Un arī kolekcionēt var gandrīz visu: sākot no patvāriem un gludekļiem līdz alus etiķetēm vai kontracepcijas līdzekļiem.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs šogad sāka iepazīstināt pilsētas iedzīvotājus ar pazīstamu cilvēku privātām kolekcijām. Ar saviem vaļaspriekiem jau paspēja padalīties Žanna Kulakova, Dzintra Nikolajenko un Romualds Maculevičs. 

Trešdien, 29. augustā, ļoti specifisku un visai neparastu kolekciju ar nosaukumu “Kontracepciju galerija” prezentēja Sarmīte Ķikuste. Pēc izglītības ārsts-ginekologs, viņa savu kolekciju krāj jau 25 gadus, kopš 1987 gada, kad sāka ārsta praksi. 

Izstādes eksponāti ir ļoti daudzveidīgi. Šeit var ieraudzīt ne tikai dažādus izsargāšanās līdzekļus no nevēlamas grūtniecības: tabletes, sveces, krēmus, hormonālos preparātus, plāksterus un gredzenus, spirāles, avārijas kontraceptīvus, grūtniecības testus, bet arī receptes, vecu ginekologa krēslu un daudz dažādu instrumentu apskatei un operācijām. 

Kā pastāstīja pati Sarmīte Ķikuste, viņa speciāli nekad nav domājusi par šāda veida kolekcionēšanu, viss sanāca pats par sevi, lai ar piemēriem varētu parādīt jaunajām meitenēm izsargāšanās līdzekļus. 

“Bērni – ir pats lielākais brīnums dzīvē, viņu dēļ mēs dzīvojam, pakārtojam savu dzīvi, rūpējamies, lai viņiem nekā netrūktu. Bērnam jābūt gaidāmam notikumam vecāku dzīvē, un tātad ieplānotam. Un to var izdarīt ar izstādē piedāvāto līdzekļu palīdzību”, - paskaidroja izstādes autore. 

Starp izstādes eksponātiem daži ir pat ļoti interesanti. Piemēram, vīrieša dzimumloceklis, kurš ir izveidots no tumšās šokolādes – dāvana no kolēģiem, tādas pašas formas krāsainie makaroni, kurus atveda draudzene no Itālijas, ļoti neparasts tualetes papīrs uz kura ir uzrakstīti slavenu cilvēku izteikumi par seksu un mīlestību, kā arī speciālie džentlmeņu komplekti. Šeit arī var pasekot slavenā “izstrādājuma №2 ” - prezervatīva evolūcijai, pie tam izstādē var apskatīt dažādu krāsu, smaržu un izmēru, bet pats vecākais no tiem ir izlaists tālajā 1955 gadā.
Pēc Sarmītes Ķikustes viedokļa, par viņas kolekcijas galveno ideju var kļūt slavenā Vudija Alena vārdi, kuri ir izdrukāti uz tualetes papīra: “Mīlestība – jautājums, bet, kamēr mēs gaidām atbildi, sekss padara šo gaidīšanas brīdi diezgan patīkamu”.
Izstāde “Kontracepciju galerija” būs apskatām līdz 14. oktobrim.
 



Написать комментарий