Daļai vidusskolu trūkst skolēnu

foto ir.lv
foto ir.lv

Šogad Rīgā mācības nenotiks divās vidusskolās, bet divās nebūs 10. klases. Ar 10. klašu nokomplektēšanu problēmas radušās arī citās galvaspilsētas mācību iestādēs. Lai gan šobrīd pašvaldība tās vēl netaisās reorganizēt, skolu direktoriem jārēķinās ar to, ka vidusskolēnu skaits tuvākajos gados saruks vēl vairāk.

Galvaspilsētas skolu direktoru sanāksmē, kas ik gadu tiek rīkota pirms jaunā mācību gada sākuma, Rīgas domes Izglītības, sporta un kultūras departamenta direktors Guntis Helmanis informēja, ka šogad reorganizācija piemeklējusi divas skolas – viena no tām ir Rīgas 62. vidusskola, kas tiek pievienota 25. vidusskolai, otra ir Šampētera vidusskola, kura kļūst par 53. vidusskolas filiāli.

Vēl gan neesot izlemts, kā turpmāk izmantot 62. vidusskolas ēku, jo tajā vairs mācības nenotiks. Vēl divās skolās netiks atvērtas 10. klases – Rīgas 32. vidusskolā un Rīgas Kristīgajā vidusskolā. Tomēr arī citas galvaspilsētas vidusskolas šogad saskārušās ar grūtībām 10. klases izveidē – piecās no tām pieteikušies pat mazāk nekā 20 skolēnu, lai gan minimālais skaits ir 25. Dome nolēmusi atļaut atvērt klases arī ar mazāku bērnu skaitu, tomēr skolu direktoriem jārēķinās, ka vidusskolēnu skaits turpmāk saruks vēl vairāk. Viens no iemesliem: arvien vairāk pamatskolas beidzēju izvēlas mācības turpināt profesionāli tehniskajās skolās. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane skaidroja, ka pašvaldība vēl negrasās slēgt skolas, kurām ir grūtības ne tikai ar vidusskolas, bet arī pirmo klašu izveidi, tomēr tām vajadzēs izstrādāt redzējumu par skolas nākotni, lai komitejā varētu izlemt tālāko mācību iestādes darbības modeli.

Viņa uzskata, ka kopumā mācību iestādes vēl vairāk optimizēt nevajadzētu, lai nav tā, ka, skolēnu skaitam augot, nenāktos celt jaunas. Komitejā gan pirms tam tika pausti viedokļi, ka diez vai vajadzētu glābt šādas skolas, piemēram, nosakot ierobežojumu – mācīties dzīvesvietai tuvākajā skolā.


Написать комментарий