Saeimas deputāti sarunā ar eiroparlamentāriešiem: nacionālajiem parlamentiem ir izšķiroša loma ES likumdošanas procesā

foto flickr.com
foto flickr.com

Kā informā Seimas kanceleja, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu nacionālajiem parlamentiem ir izšķiroša loma ES likumdošanas procesā. Par to puses bija vienisprātis, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam Vjačeslavam Dombrovskim un Eiropas lietu komisijas sekretāram Igoram Pimenovam, trešdien, 29.augustā, Saeimas namā tiekoties ar Eiropas Parlamenta (EP) Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejas (ITRE) delegāciju.

Tikšanās dalībnieki atzina, ka līdz pat 80 procentiem no ES dalībvalstu nacionālās likumdošanas pamatā ir ES direktīvas, regulas un lēmumi, tāpēc dialogs starp valstu nacionālajiem parlamentiem un EP ir izšķiroši nozīmīgs. Viens no nacionālo parlamentu lomas stiprināšanas instrumentiem ir iesaistīšanās sarunās, kad ES Padomes līmenī tiek diskutēts par konkrētu tiesību aktu projektu. Puses bija vienisprātis, ka Latvijas gadījumā Saeimas Eiropas lietu komisija ir vistiešākais ceļš uz iesaistīšanos šajā procesā. 

Pārrunājot aktuālos ES dienaskārtības jautājumus, V.Dombrovskis uzsvēra zinātniskās ekselences centru stiprināšanas svarīgo lomu konkurētspējas veicināšanā. „Šobrīd notiek dalībvalstu darbs pie priekšlikumu izstrādāšanas regulai, ar kuru tiks izveidota pētniecības un inovācijas programma Horizonts 2020. Latvijas zinātnes centri finansējuma būtiskās atšķirības dēļ nevar konkurēt ar tādiem Eiropas Savienības līmeņa zinātnes centriem kā Kembridža vai Oksforda. Tāpēc mūsu valstij būtiski ir panākt pētniecības infrastruktūras vienmērīgu izvietošanu visā Eiropas Savienībā. Šie centri piesaista jaunos zinātnieku un pētniekus, kam būtiska loma ir tieši šobrīd, kad vērojama jauno un spējīgo cilvēku aizplūšana īpaši no jaunajām Eiropas Savienības valstīm,” sacīja V.Dombrovskis.

EP ITRE pārstāves atzinīgi novērtēja mūsu valsts spēju tikt galā ar krīzi, uzsverot, ka Latvijas pieredze ir piemērs ikvienai valstij. Savukārt I.Pimenovs, norādot uz krīzes radītajām sekām, uzsvēra: „Latviju min kā piemēru citām krīzē nonākušajām valstīm, taču par to esam maksājuši augstu cenu. Dalībvalstis, tajā skaitā Latvija, aizvien būtiskāku daļu suverenitātes nodod Eiropas Savienības rokās, līdz ar to arī valstis pretī vēlas saņemt lielāku sapratni un pretimnākšanu no Eiropas Savienības. Nedrīkst tikt pieļauta nevienlīdzīga situācija attiecībā pret atsevišķām dalībvalstīm. Piemēram, līdz šim Latvijas lauksaimnieki saņēmuši viszemākos lauksaimniecības tiešmaksājumus. Mēs nevēlamies mūžīgi palikt Eiropas Savienības perifērijā.”

ITRE delegācija Saeimā ieradusies, lai tiktos ar Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) pārstāvjiem un pārrunātu ekonomikas attīstības aktualitātes. BEREC uzdevums ir veicināt sadarbību starp ES dalībvalstīm un Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu ES tiesiskā regulējuma saskaņotu piemērošanu elektronisko komunikāciju jomā. BEREC ir pirmā Latvijā izvietotā ES aģentūra.

EP ITRE vizītē Latvijā pārstāv trīs deputātes - Pilara del Kastiljo (Pilar Del Castillo), Katrīna Trotmane (Catherina Trautmann) un Amēlija Andersdotere (Amelia Andersdotter).  


Написать комментарий