Tautas meistars Vitautas Uļevičus: Savu labāko skulptūru no ozola es vēl neesmu radījis

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Otrdien 28.augustā, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta pazīstamā lietuviešu meistara Vitauta Uļevičusa koka skulptūru izstāde.

Ekspozīciju sastāda 25 speciāli autora atlasīti darbi. Šeit var ieraudzīt trīs karaļu skulptūras, kuras ir izveidotas no viena koka, un Svēto Georgiju, kurš nogalina čūsku, liela izmēra pūķi, podnieku karaļa un lietuviešu meitenes figūras, fragmentu, kur Svētā Marija apraud Jēzu Kristu. Lietuviešu meistars visus savus darbus izgatavo no ozola, jo tas ir ļoti izturīgs materiāls, kas var nostāvēt zem atklātām debesīm 150 gadus. 

Kā pastāstīja pats autors, nekādās speciālas izglītības viņam nav. “Visu ko es māku darīt, man ir dots no augšas, strādāt es sāku jau no septiņu gadu vecuma: ganīju govis, palīdzēju vecākiem. Kad izgrebu savu pirmo figūru un atnesu parādīt mammai, viņa lika man nest atpakaļ šo svešo mantu – neticēja, ka to uztaisīju es”, - atcerējās Vitautas Uļevičus. Pēc viņa vārdiem, kad viņš nodarbojas ar mākslu, tad iejūtas tajā veidolā, kuru izgrebj. 

Lietuviešu meistars atzinās, ka neskatoties uz lielo darba kolekciju, labāko darbu viņš vēl nav uztaisījis. “Kad es to uztaisīšu, laikam vajadzēs mirt nost, tad mana daiļrade izbeigsies, jo nebūs vairs ko darīt. Cilvēkam dzīvē tiek dots ļoti maz laika, tāpēc vajag censties izdarīt ļoti daudz, nepievērst uzmanību sīkumiem, un nebūt atkarīgam no citu viedokļa”, - uzskata mākslinieks.

Skulptors no Lietuvas turpina senu tradīciju, viņš darina sakrālas kapliču skulptūras. Viņš ir izgatavojis daudzus kapa pieminekļus, krustus no ozola, bet pats pieturas pie viedokļa, ka galveno pieminekli katrs cilvēks taisa savā sirdī, jo tikai paaudžu atmiņas ļauj dzīvot mūžīgi. 

Pēc daudzu Lietuvas mākslinieka talanta cienītāju viedokļa, viņa darbiem piemīt gaišs, labi atpazīstams rokraksts un raksturs. Katra viņa skulptūra – mūžīga cīņa starp garīgo un materiālo, pie tam uzvarētāja šajā cīņa nevar būt, jo pārsvars, kādā no pusēm novērojams tikai dažreiz.
Lieliskās Lietuvas tautas mākslinieka Vitauta Uļevičusa koka skulptūras var apskatīt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā veselu mēnesi.
 



Написать комментарий