Pati tuvākā Daugavpilij Lietuvas pilsēta pabeidza mūzikas festivālu lielo vasaras sezonu

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Vasara tuvojas savam nobeigumam, un kopā ar viņu tūrisma sezona. Sestdien, 25 augustā, neliela Lietuvas pilsēta Zarasi atkal bija savākusi pie sevis starptautisko “tusiņu”. Šoreiz uz salas Zarasi, kura atrodas pilsētas centrā, notika postfolka mūzikas festivāls ar romantisku nosaukumu “Melnragu mēness ” (Mėnuo Juodaragis).

Tas ir viens no vecākajiem neo-folka stila mūzikas festivāliem Lietuvā un galvenais tāda veida notikums visā Austrumeiropā. Bet neskatoties uz to, uzmanība šim festivālam no daugavpiliešiem netika pievērsta, kaut arī dzīvojam pavisam tuvu. Ļoti žēl...Jo paskatīties šeit tiešām bija uz ko. 

Festivāls sākās jau piektdien, 24. augustā, ar Lietuvas grupu uzstāšanos, un turpinājās līdz svētdienai. Tas nav vienkāršs mūzikas pasākums, bet gan seno baltu tradīciju atdzimšana un mūsdienu Baltijas kultūras prezentācija. Festivāla ietvaros notika ne tika koncerti zem atklātas debesis, bet arī nopietnas lekcijas, semināri, rituālu demonstrācijas, izstādes, filmu skatīšanās, pastaigas, sporta sacensības un ballītes ar dzīvo mūziku.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja Zarasu tūrisma informācijas centra menedžeris Ēvaldas Dumbravas, Mėnuo Juodaragis notiek jau 15-to reizi, bet tieši uz Zarasu salas sesto gadu pēc kārtas. Parasti triju dienu laikā festivālu apmeklē 5 000 cilvēku, ne tikai no Lietuvas, bet arī no Eiropas, festivāla dalībnieku skaits sastāda vairāk nekā 50. Ja iepriekšējais mūzikas un izklaides festivāls Galapagai/Rock Nights 2012 bija piesātināts ar lielu enerģētiku. Tad šis mūzikas festivāls ir mierīgs un vienots ar dabu.

Tā kā festivāla galvenā tēma bija putni, tad viņi bija pilnīgi visur un bija izveidoti no dažādiem materiāliem: izgrebtie no koka izgreznoja gadatirgu un ieeju, bet papīra putni bija salikti kokos un telšu pilsētiņā.

Uz ekoloģisko vilni festivāls gatavojās jau no sākuma: pie ieejas katram apmeklētājam tika iedots komplekts, kura sastāvā ietilpa trubiņas kancerogēniem (viņās vajadzēja izpūst smēķēšanas laika iegūtos dūmus, lai saglabātu apkārtējo vidi) un liels atkritumu maiss. Pie tam, tiem apmeklētājiem, kuri atbrauca uz festivālu ar ekoloģiski tīru transportlīdzekli – velosipēdu, bija iedotas 50% atlaides.

Grupu uzstāšanos pārtraukumos varēja pagaršot vairākus veidus lietuviešu alus, kuri bija taisīti pēc senlaicīgām metodēm. Vārdu sakot, tie, kas gribēja pavadīt pēdējās vasaras brīvdienas Eiropas pagānu sirdī, nebija vīlušies.

Bet septembra beigās Zarasos notiks liels lauku gadatirgus, preces gadatirgū piedāvās Lietuvas zemkopji.
 



Написать комментарий