RPP atcēlusi 100 latu sodu par klavieru spēlēšanu daudzdzīvokļu namā

foto  vivatrans.net.ua
foto vivatrans.net.ua

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) atcēlusi 100 latu sodu, kas šā gada jūnijā piemērots kādai rīdzinieku ģimenei, jo viņu dēls daudzdzīvokļu namā trenējies klavierspēlē. Tomēr pirmajā reizē piemērotais viena lata sods jaunietim būs jāmaksā.

Topošais pianists mūzikas skolā mācās jau astoņus gadus. Jūnijā, pamatojoties uz kaimiņu sūdzībām, par klavieru spēlēšanu viņš sodīts divas reizes. Pirmā reize bijusi 10.jūnijā, kad par faktu, kas fiksēts 12.martā, skolēnam piemērots sods viena lata apmērā. Otrreiz jaunais mūziķis saņēmis soda kvīti 18.jūnijā par faktu, kas konstatēts 1.aprīlī, turklāt policisti saskatījuši atkārtotu pārkāpumu un piemērojuši 100 latu sodu.

Ģimene abus sodus pārsūdzēja, savukārt jaunā pianista tēvs pauda neizpratni, kā muzicēšanu var uzskatīt par troksni. "Kāda var būt iespēja cilvēkam izglītoties, ja ir tāda noteikumu interpretācija? Aptaujājām pārējos iedzīvotājus, un viņi atzina, ka viņiem klavieres netraucē. Tad jau arī bērna raudas ir troksnis - varam sodīt māmiņas, kuru bērniem zobi aug?" vaicāja jaunā mūziķa tēvs.

RPP pārstāve Inese Tīmane pastāstīja, ka pirmajā gadījumā, kad nama iedzīvotāju miers tika traucēts ar klavieru spēlēšanu, lēmums par soda piemērošanu viena lata apmērā pēc sūdzības izskatīšanas atstāts spēkā.

Otrajā gadījumā, kad par atkārtotu rīcību, traucējot nama iedzīvotāju mieru ar klavieru spēlēšanu, tika piemērots sods 100 latu apjomā, sūdzības izskatīšanas gaitā papildus veiktas pārrunas ar iedzīvotājiem, kuru mieru traucēja klavierspēle. Pārrunu gaitā noskaidrots, ka kaimiņu starpā panākta vienošanās un kaimiņu miers vairs netiek traucēts. Līdz ar to, izskatot lietu, pieņemts lēmums izbeigt sākto administratīvo lietvedību par atkārtotu pārkāpumu.

Gadījumā, ja atkārtoti RPP saņems sūdzības no nama iedzīvotājiem par personas rīcību, kas traucē apkārtējo iedzīvotāju mieru, tiks sākta administratīvā lietvedība un vainīgā persona saukta pie administratīvās atbildības, piebilda Tīmane.

Tīmane iepriekš skaidroja, ka par troksni vai skaņām, ko rada valdījumā esošs avots, kā pirmais sods noteikts viens lats, bet normas arī nosaka, ka tad, ja pārkāpums tiek fiksēts gada laikā atkārtoti, tad vienīgā iespēja ir piemērot 100 latu sodu, proti, mazāks sods vai tā apmēra robežas nav paredzētas.

Par klavierspēles radīto traucējumu pretenzijas saņemtas no vairāk nekā 50% piecstāvu nama kāpņu telpas iedzīvotāju, tajā skaitā arī no cilvēkiem, kuri dzīvojot divus stāvus zemāk nekā jaunā pianista ģimene. Vienīgais kaimiņu lūgums esot bijis, lai klavieres netiek spēlētas darbadienu vakaros, kad cilvēki atnāk pārguruši no darba, un brīvdienās.

RPP pārstāve atzīmēja, ka pēc atkārtotas sarunas ar pianista vecākiem, īpaši pēc sarunas ar viņa māti, kuras laikā ieteikts šo situāciju pārrunāt pašu kaimiņu starpā, kopš marta beigām sūdzības par klavieru spēlēšanu šajā namā vairs policijā nav saņemtas.


Написать комментарий