Valsts kanceleja: 'E energijai' piedāvāti vairāki izlīguma varianti, bet uzņēmums no tiem atteicās

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lietuvas uzņēmumam "E energija", kas vērsies pret Latvijas valsti ar prasību aptuveni piecu miljonu latu apmērā, tika piedāvāti vairāki izlīguma varianti, taču no visiem uzņēmums atteicās, informēja Valsts kancelejā.

Pēdējā tikšanās ar Lietuvas uzņēmumu notikusi 2011.gada vasarā, un kopš šī brīža tā rīcība nav uzskatāma par tādu, lai tiktu izpildītas starptautiskajās tiesībās noteiktās prasības investīciju pretenzijas uzturēšanai, uzskata Valsts kanceleja.

Abu pušu mierizlīguma sarunas tikušas organizētas nekavējoties pēc tam, kad 2008.gadā "E energija" iesniegusi investīciju pretenziju Latvijas valdībai. Šādas sarunas paredz ārvalstu investīciju līgums, un to nolūks ir panākt abām pusēm pieņemamu risinājumu. Valsts kanceleja strīdā veikusi samierinātāja funkcijas, jo tas pamatā ir civiltiesisks strīds par savstarpējām finansiālām un juridiskām attiecībām, kas izriet no siltumapgādes aktīvu nomas līguma.

Jau ziņots, ka Lietuvas kompānija "E energija", kuras akcionārs ir arī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB), iesniegusi Vašingtonā bāzētajā Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā (ICSID) prasību 25 miljonu litu (5,1 miljona latu) apmērā, uzskatot, ka Latvija nodrošinājusi objektīvu un taisnīgu kompānijas investīciju aizsardzību.

"E energija" norādījusi, ka, pildot līgumu ar Rēzeknes pašvaldību, tā no 2004.gada investējusi Rēzeknes rajona siltumsaimniecības modernizācijā, bet 2008.gadā Rēzeknes rajona pašvaldība steidzamības kārtā pirms laika lauzusi uz 30 gadiem noslēgto siltumsaimniecības nomas līgumu un, neatlīdzinot investīcijas, izmantojusi bruņotus policijas spēkus, pārņemot gan aktīvus, kas modernizēti un uzlaboti par privātā investora līdzekļiem, gan aktīvus, kas piederējuši pašam investoram.

Uzņēmumu grupa "E energija" patlaban pēc līgumiem ar pašvaldībām nomā un renovē siltumsaimniecības Lietuvā, Latvijā un Ukrainā.

AS "Rēzeknes siltumtīkli" pagaidām nekomentēja šo prasību, skaidrojot, ka Rēzeknes siltumapgādes uzņēmums šajā lietā nav saņēmis nevienu oficiālu dokumentu.


Написать комментарий