Ēģipte lūdz SVF aizdevumu gandrīz piecu miljardu dolāru apmērā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ēģiptes varas iestādes nosūtījušas Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) oficiālu lūgumu piešķirt valstij aizdevumu 4,8 miljardu ASV dolāru (2,7 miljardu latu) apmērā. Šāds lūgums izteikts SVF izpilddirektores Kristīnas Lagardas vizītes laikā Ēģiptē, vēsta ārvalstu mediji.

Pagājušajā nedēļā atbildīgās Ēģiptes iestādes paziņoja par nodomu lūgt SVF aizdevumu. Turklāt, Kaira jau iepriekš ar SVF pārrunāja jautājumu par 3,2 miljardu dolāru piešķiršanu, taču šīs sarunas tā arī nevainagojās panākumiem. Saskaņā ar ekspertu vērtējumu Lagardas vizīte Ēģiptē varētu būt kā apliecinājums SVF piekrišanai aizdot valstij tās prasīto naudu.

Iespējamā darījuma detaļas plānots atklāt vēlāk.

Pēc nemieriem valstī pērn būtiski samazinājās ārvalstu investīciju apjoms. Ieņēmumi no tūrisma, kas veidoja būtisku Ēģiptes budžeta daļu, samazinājās gandrīz par trešdaļu. Šā gada vidū notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarēja Mohameds Mursi no islāmiskās Brīvības un taisnības partijas, iegūstot 51% vēlētāju balsu.

60 gadus vecais Mursi kļuva par pirmo Ēģiptes prezidentu pēc Hosnī Mubaraka, kurš pirms aptuveni pusotra gada zaudēja varu tautas sacelšanās laikā.


Написать комментарий