Lembergs: Bērnu pieskatīšanas pabalstu ieviešana solīto 23 miljonu latu vietā ir «pilnīgs vājprāts»

foto pietiek.com
foto pietiek.com

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) solīto 23 miljonu latu nepiešķiršana pašvaldībām pirmsskolas pedagogu algām un tā vietā piedāvātā bērnu pieskatīšanas pabalstu ieviešana ir "pilnīgs vājprāts", - tā šodien preses konferencē šo Labklājības ministrijas (LM) ieceri komentēja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).

Tādas pašvaldības kā Ventspils, kas spēj pilnībā nodrošināt bērnus ar vietām bērnudārzos, no solītās naudas līdz ar to nesaņems neko, norādīja Lembergs.

"Šo naudu pēc būtības saņems bagātās Rīgas un Pierīgas pašvaldības, kuras nav atrisinājušas bērnudārzu problēmu savās pilsētās. Šāda veida pabalsts arī stimulē tālāk vispār neko nedarīt, [lai atrisinātu rindu problēmu bērnudārzos]. Ja valsts finansē bērnu pieskatīšanas pabalstu, tad bērnudārzi vispār nav vajadzīgi," uzskata Ventspils mērs.

"Mums visi bērni ir nodrošināti ar vietām bērnudārzos, - Ventspils nesaņems šo naudu. Mums noņem naudu, lai atdotu Rīgai, kura pēc Latvijas neatkarības atgūšanas lielāko daļu no bērnudārziem privatizēja. Kur te loģika?" piebilda Lembergs.

Pēc Lemberga domām, pareizāk būtu naudu sadalīt pašvaldībām uz pirmsskolas vecuma bērnu skaitu: "Kurām pašvaldībām vajag, tās lai rada vietas bērnudārzos. Tās, kas vietas bērnudārzos ir jau radījušas, lai to naudu izmanto citiem mērķiem izglītības nozarē."

Ventspils mērs arī piebilda, ka izglītības sfērā jūtams koordinācijas trūkums starp atbildīgajām ministrijām, jo šī ir nevis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), bet gan Labklājības ministrijas (LM) iniciatīva. "Divas ministrijas nodarbojas, un viena roka nezina, ko otra roka dara. Jābūt vienam atbildīgajam," piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka Dombrovska solīto 23 miljonu latu pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, lai risinātu problēmas ar bērnudārzu nodrošinājumu, no valsts budžeta nākamgad tomēr nebūs, aģentūrai LETA apstiprināja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Tā vietā no 2013.gada 1.septembra par 3,8 miljoniem latu plānots nodrošināt atbalstu bērna pieskatīšanai 50 latu apmērā mēnesī tām ģimenēm, kurām nav iespējas izmantot bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu pakalpojumus bērniem no viena līdz divu gadu vecumam. Savukārt, sākot ar nākamā gada 1.jūliju, plānots par desmit latiem mēnesī palielināt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma atvieglojumu par apgādībā esošu personu.


Написать комментарий