Nelegālā cigarešu tirdzniecība Daugavpils autoostā tiek novērota ar videokameru palīdzību 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Augusta beigās videonovērošanas sistēma Daugavpilī sāka darboties pilnā apjomā. Šobrīd aprīkojums strādā testa režīmā, pašvaldības policijas darbinieki, kuri strādās ar videonovērošanas sistēmu, apgūst jaunus pienākumus.

Daugavpilī pilsētas iedzīvotāju un viesu drošību nodrošina 55 videokameras, ar kuru palīdzību var noteikt gan personu, gan automašīnas numuru, videokameras uzstādītas uz ielām, uz ceļiem, skvēros, laukumā, parkos, pilsētas teritoriālajās robežās, 18.Novembra ielā un citos pilsētas centra un mikrorajonu objektos. Kopējā videonovērošanas sistēmā iekļautas arī videokameras, kas tika ierīkotas skolās, Vienības namā, topošajā Rotko māksla centrā. Zīmīgi, ka videokameru objektīvos tagad nonāk arī nelegālo cigarešu tirgotāji autoostā.

Videonovērošanas kameru ierīkošanas projekta pamatmērķis ir pilsētnieku drošības nodrošināšana un vandālisma aktu novēršana. Vicemērs Vjačeslavs Širjakovs atzīmēja, ka neskatoties uz to, ka pilsētnieku apziņa arvien pieaug, ir arī tie, kas bojā pilsētas īpašumu. Pašvaldības īpašuma uzturēšanai tiek piešķirtas diezgan lielas naudas summas, kuras varētu tikt izmantotas citām pilsētas vajadzībām – pagalmu teritoriju remontam, parku labiekārtošanai u.tt. Šajā sakarā tika pieņemts lēmums uzstādīt videonovērošanas kameras, un tas tika paveikts par pašvaldības naudu, jo šāda veida eiroprojektu pagaidām nav.

Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Genādijs Kaminskis cer, ka videonovērošanas kameras paaugstinās policijas darba efektivitāti. Situāciju pilsētā pie videonovērošanas pults novēros policijas darbinieki, kuri, konstatējot kādu notikumu (kautiņu, avāriju, kādam ir palicis slikti), operatīvi rīkosies – fiksēs minēto notikumu žurnālā un nodos informāciju pašvaldības policijas dežūrdaļā, valsts policijā vai ātrās palīdzības dienestā, saglabājot videomateriālu ar noteikta informācijas nesēja palīdzību. Šo materiālu pēc pieprasījuma nodos struktūrai, kura ir tiesīga to izmantot, ievērojot likumu par datu aizsardzību. Parasti ieraksti no videonovērošanas kamerām tiks glabāti mēneša laikā, likumpārkāpumu fiksējošie videoieraksti – 5 gadus. Ir aizliegts izsniegt videoierakstus trešajām personām, un darbinieki par to ir atbildīgi.

Videonovērošanas kameras pilsētā tika ierīkotas, ņemot vērā valsts policijas un pašvaldības policijas ieteikumus. Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks cer, ka sistēma uzlabos struktūras darba efektivitāti un palīdzēs ātri reaģēt uz notiekošo.

Pastāv iespēja attīstīt, papildināt un paplašināt sistēmas iespējas. Pašvaldība neizslēdz iespēju izvērtēt videonovērošanas kameru attēlu translāciju online sistēmā. Taču V.Širjakovs atzīmēja, ka sākumā jāveic publiskā apspriešana, kuras gaitā pilsētnieki izteiktu savu viedokli par publisku translāciju no videonovērošanas kamerām.


Написать комментарий

no teksta izriet, ka ar kameru var noteikt personu numuru?