'Zvaigzne ABC' iesūdzējusi tiesā IZM

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Izdevniecība "Zvaigzne ABC" ir vērsusies administratīvajā tiesā, jo Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nav atbildējusi uz oficiālo iesniegumu, kurā tā lūgusi ministriju sarīkot tikšanos ar izdevējiem, lai kliedētu aizdomas par īpašu attieksmi pret atsevišķiem apgādiem mācību līdzekļu digitalizācijas jautājumā, laikrakstam "Diena" apstiprinājusi apgāda valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

Laikraksts gan norāda, ka Valsts izglītības attīstības aģentūras rīkotais konkurss par mācību līdzekļu digitalizāciju bija paredzēts skolām un biedrībām, nevis uzņēmējiem.

Konflikts starp IZM un izdevniecību sākās jūnijā, pēc tam, kad "Zvaigzne ABC" pamanīja kādu izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa un apgāda Lielvārds valdes priekšsēdētāja Aivara Gribusta saraksti sociālajā tīklā Twitter, kur abi apspriedās par digitālajiem mācību līdzekļiem.

"Zvaigzne ABC" uz to reaģēja ar aizdomām par aizmugurisku vienošanos toreiz vēl gaidāmajā mācību līdzekļu digitalizācijas konkursā, kas noslēdzās jūlija beigās. Neilgi pēc tam izglītības un zinātnes ministrs atbildīgajam IZM departamentam uzdeva pārbaudīt iespējamo dominējošo stāvokli mācību materiālu izdevēju tirgū. Ķīlis toreiz uzsvēra, ka tā nav atbilde uz "Zvaigzne ABC" izteikumiem, bet gan situācijas izpēte pirms mācību līdzekļu digitalizācijas konkursa.

Aptuveni divus mēnešus vēlāk pētījums ir pabeigts. IZM pauž, ka tajā apvaicāts aptuveni 500 skolu, bet lielā informācijas apjoma dēļ nejaušā atlases veidā analizēta no 81 mācību iestādes saņemtā informācija. Secināts, ka 37% no pēdējo astoņu gadu laikā Valsts izglītības satura centra (VISC) apstiprinātajām mācību grāmatām sastādījusi Zvaigzne ABC, tai seko RaKa ar 13% un Lielvārds – ar 10%. Savukārt pēdējo piecu gadu laikā skolu iepirkto grāmatu proporcija ir šāda: Zvaigzne ABC – 53%, Lielvārds – 17% un RaKa – 13%.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) apkopojusi datus par mācību līdzekļu iegādi pēdējos piecos gados un secinājusi, ka pagājušajā gadā pusi no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības "Zvaigzne ABC". Tāpēc Ķīlis uzdevis nosūtīt Konkurences padomei apkopojumu un lūdzis izvērtēt konkurences apstākļus mācību literatūras tirgū.


Написать комментарий