Latvija izdod Jaunzēlandei lietuviešu 'narkobaronu' Karpaviču

foto legaljuice.com
foto legaljuice.com

Valdība otrdien nolēma Jaunzēlandei izdot Latvijā aizturēto starptautiskā meklēšanā izsludināto lietuviešu "narkobaronu" Roku Karpaviču.

Prokurors Mārcis Viļums pēc slēgtās valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka par Ministru kabineta lemto tiks informēti Jaunzēlandes dienesti. Uz Latviju tikšot nosūtīti divi policijas darbinieki, kuri mēneša laikā Karpaviču nogādās Jaunzēlandē.

Kā ziņots, maija sākumā Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta atstāja negrozītu prokurora lēmumu Karpaviču izdot Jaunzēlandei. Tiesa izskatīja aizstāvības iesniegto sūdzību par prokurora Viļuma lēmumu, ar kuru Karpavičs ir izdots Jaunzēlandei, un atstāja to negrozītu.

Jau vēstīts, ka starptautiskā meklēšanā izsludināts lietuviešu narkobarons, kurš izvairās no Jaunzēlandes tiesas, Latvijā aizturēts pērnā gada nogalē Rīgas lidostā. 1980.gadā dzimušais Lietuvas pilsonis Karpavičs 1999.gadā tiesāts Jaunzēlandē par kokaīna, metamfetamīna un LSD importu, taču divus gadus vēlāk viņš aizbēga.

Aizvadīto desmit gadu laikā par viņa atrašanās vietu nekas nebija zināms, taču 2010.gadā viņš minēts tiesas procesā Oklendā kā globāla narkotiku un naudas atmazgāšanas sindikāta ietekmīgs vadonis. Jaunzēlandes Narkotiku apkarošanas dienests arī noklausījās telefona sarunas starp Karpaviču un vienu no Jaunzēlandes organizētās noziedzības galvenajiem līderiem Ronaldu Terensu Braunu.

66 gadus vecais Brauns Oklendas tiesā pērn gada februārī atzina savu vainu narkotiku ievešanā Jaunzēlandē vairāku miljonu dolāru apmērā, un viņam piespriests 11 gadu cietumsods.

No Jaunzēlandes Karpavičs aizbēga 2001.gadā, kad viņam bija 21 gads. Tiesas procesa laikā viņš bija atbrīvots pret 100 000 Jaunzēlandes dolāru (41 400 latu) drošības naudu, taču, izmantojot viltotu pasi, viņš aizbēga no Jaunzēlandes.


Написать комментарий