Vācija neapžēlosies pār Grieķiju

foto kosovapress.com
foto kosovapress.com

Vācija nepiekrīt būtiskām izmaiņām vienošanās ar Grieķiju, informēja VFR ārlietu ministrs Gido Vestervelle pēc tikšanās ar grieķu kolēģi Dimitrisu Avramopulu, ziņo Reuters.

G. Vestervelles komentāri sekoja pēc informācijas, ka Grieķija plāno lūgt starptautiskās palīdzības programmas termiņa pagarinājumu uz 2 gadiem.

Tiek plānots, ka Grieķijas premjerministrs Antonis Samaras, tiekoties 23.augustā Berlīnē ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Francijas prezidentu Fransuā Olandu, izteiks priekšlikumu par radikālo ekonomisko reformu termiņa pagarinājumu. Minētie jauninājumi agrāk tika saskaņoti ar Eiropas Savienību, Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas centrālo banku (ECB).

Pēc D.Avramopula vārdiem, Grieķijas valdība pēc dažām nedēļām paziņos reformu programmu, kas palīdzēs ietaupīt 11,7 miljardus eiro un apmierinās starptautisko kreditoru prasības, kas tiek izvirzītas apmaiņā pret palīdzības sniegšanu.

Saskaņā ar esošajiem palīdzības sniegšanas noteikumiem, Grieķijai ir jāsamazina budžeta deficīts no 9,3% IKP 2011.gadā līdz 2,1% IKP 2014.gadā. Līdzekļu piešķiršana no Eiropas Savienības un SVF ir atkarīga no tā, cik veiksmīgi Grieķija īstenos sturktūrreformas.

Šajā gadā 13.augustā augsti stāvošais vācu politiķis paziņoja, ka „pēdējās iespējas” politika attiecībā pret Grieķiju nedod rezultātus un vairs netiks piemērota. "Mēs jau sen esam sasnieguši to punktu, kad grieķiem bija jāparāda, ko viņi ir spējīgi paveikt, pārejot uz budžeta ekonomiju”, - paziņoja valdošās frakcijas pārstāvis Mihaēls Fuks, komentējot Vācijas pozīciju attiecībā uz turpmāko finanšu palīdzību Atēnām. Pēc M.Fuksa vārdiem, VFR var bloķēt kredītu izsniegšanu Grieķijai, gadījumā, ja radīsies pazīmes, ka valsts nepilda uzņemtās saistības attiecībā uz partneriem eirozonā.

2012.gada septembrī Grieķijas starptautisko kreditoru trijnieks (Eiropas Komisija, ECB un SVF) pieņems lēmumu par kārtējā kredīta piešķiršanu Atēnām finanšu palīdzības otrās programmas ietvaros 130 miljardu eiro apmērā. Pašlaik Atēnu starptautiski kreditori gaida Grieķijā strādājošās auditoru grupas atskaites.

Agrāk kanclere A.Merkele paziņoja, ka atteikums piešķirt Atēnām kredītu (kas faktiski novedīs pie Grieķijas izstāšanos no eirozonas sastāva) ietver sevī būtiskus riskus visa bloka veselībai, taču minēto A.Merkeles nostāju neatbalsta VFR valdības koalīcijas pārstāvji, kuri uzstāj uz stingrākas politikas attiecībā uz Atēnām. Pēdējo nedēļu laikā vācu koalīcijas pārstāvji vairākkārt atzīmēja, ka Grieķijas izstāšanās no eirozonas ir „pieņemams” variants. Atsevišķi vācu politiķi pat ir nosaukuši termiņu, kura laikā tas varētu notikt, – šī gada beigās.


Написать комментарий