Britu bankai 'Standard Chartered' ASV piespriests 340 miljonu ASV dolāru naudassods par darījumiem ar Irānu

foto bloomberg.com
foto bloomberg.com

Britu banka "Standard Chartered" otrdien paziņoja, ka Ņujorkas štata banku uzraudzības institūcija tai piespriedusi naudassodu 340 miljonu ASV dolāru (192 miljonu latu) apmērā par darījumiem ar Irānas bankām, šādi palīdzot tām izvairīties no ASV sankcijām.

"Civilais naudassods" tika piespriests pēc apsūdzībām, ka "Standard Chartered" gandrīz desmit gadu laikā ir veikusi 60 tūkstošus transakciju 250 miljardu ASV dolāru (141 miljarda latu) vērtībā ar Irānas bankām un slēpusi šos darījumus no ASV. Banka par šīm transakcijām komisijas maksās nopelnījusi simtiem miljonu dolāru.

Starp šīm Irānas bankām bija "Central Bank of Iran" un "National Bank of Iran", kuras Vašingtona apsūdz par to, ka tās palīdzot Irānai iegūt kodolieročus un finansēt terorismu.

Saskaņā ar vienošanos ar Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departamentu "Standard Chartered" piekrita uz diviem gadiem savā Ņujorkas filiālē uzņemt naudas atmazgāšanas novērošanas institūciju. Banka arī iecels auditorus, kuri pārbaudīs, vai tā ievēro ASV noteiktās sankcijas pret Irānu.

Vienošanās noslēgšanas laikā "Standard Chartered" vadītājs Pīters Sendss uzturējās Ņujorkā.

Ar šo vienošanos banka izvairījās no sliktākā scenārija, jo tai varēja tikt atņemta licence darbībai Ņujorkas štatā, kura atrodas ASV finanšu centrs.

Jau vēstīts, ka Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departaments 6.augustā apsūdzēja "Standard Chartered" nelikumīgos darījumos ar Irānu. Departaments uzsvēra, ka, cenšoties gūt peļņu, banka ir viltojusi dokumentus un traucējusi uzraudzībai.

Finanšu pakalpojumu departamenta paziņojumā piebilsts, ka ir pierādījumi, kas liecina, ka "Standard Chartered" varētu būt veikusi nelikumīgus darījumus arī ar Lībiju, Mjanmu un Sudānu laikā, kad uz šīm valstīm attiecās ASV sankcijas.

ASV Finanšu ministrija un citas institūcijas otrdien paziņoja, ka turpinās izmeklēšanu pret "Standard Chartered" arī pēc šīs bankas vienošanās ar Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departamentu.


Написать комментарий