Referendumam par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem savākti aptuveni 7000 parakstu

foto ntz.lv
foto ntz.lv

Referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies 7000 cilvēku, informēja kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs.

Viņš pastāstīja, ka pēdējās nedēļās iedzīvotāju aktivitāte ir būtiski pieaugusi, piemēram, pagājušajā nedēļā par šo iniciatīvu parakstījušies 600 cilvēki, pirms nedēļas - 200 pilsoņu, bet jūlija pēdējā nedēļā - tikai 100 cilvēki.

Tolmačevs šādu tendenci skaidroja ar to, ka jūlijā daudzi cilvēki bija devušies atvaļinājumos, kā arī ar to, ka daudziem cilvēkiem ir raksturīgi atlikt kaut ko līdz pēdējām brīdim. Tāpat cilvēku aktivitātes pieaugums esot saistīts ar ažiotāžu ap referenduma ierosināšanas kārtības izmaiņām, piebilda Tolmačevs.

Viņš arī pauda pārliecību, ka iedzīvotāju aktivitāte nesamazināsies un līdz augusta beigām izdosies savākt nepieciešamos 10 000 parakstu, un Centrālajā vēlēšanu komisijā tos varētu iesniegt septembra sākumā.

Oficiāli parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem sākta pērn 26.septembrī, taču laikā, kad notika aktivitātes saistībā ar referendumu par krievu valodas statusu, nenotika nekādas akcijas, lai piesaistītu uzmanību šai parakstu vākšanai.

Kā ziņots, kustība "Par vienlīdzīgām tiesībām" aicinājusi iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāorganizē tālāka parakstu vākšana. Referenduma rīkošanai jāsavāc 10% vēlētāju parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai. Pirmais parakstu vākšanas posms norisināsies līdz 2012.gada septembrim.


Написать комментарий