Daugavpils pareizticīgie un vecticībnieki svin „Medus Spasu” un gavēņa sākumu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vasaras pēdējā mēnesī – augustā – tiek svinēti uzreiz trīs skaisti pareizticīgie svētki – Spasi, kas ir veltīti Pestītājam. Pirmos svētkus tautā sauc par Medus Spasu un to svin šodien, 14.augustā. Tiek uzskatīts, ka ap šo laiku bišu stropi ir pilni ar medu un var pagaršot jaunās sezonas medu.

Kā arī tiek uzskatīts, ka tieši 1.augustā pēc vecā stila un 14.augustā pēc jaunā ir nokristījies un kristījis visu Krievzemi svētais Kijevas kņazs Vladimirs un tas notika 988.gadā. Šajā dienā, atceroties minēto notikumu, tiek svētīts ūdens. Kā arī ir pieņemts šajā dienā tīrīt un svētīts jaunās akas, peldināt mājlopus, svētku otrais nosaukums ir Spas uz ūdens.

Pēc 14.augusta nav pieņemts peldēties, jo sākot ar šo dienu tiek vērojamas izmaiņas dabā – no rītiem ir auksti, naktīs iespējamas salnas. Saskaņā ar tautas pazīmēm, ap „Medus Spasu” aizlido bezdelīgas un svīres, kas liecina par rudens tuvošanos.

Šodien obligāti ir jāapēd karote medus ar gurķi, kas simbolizēs vieglu un garšīgu Dievmātes Aizmigšanas gavēņa sākumu, kas turpināsies līdz Dievmātes Aizmigšanas svētkiem 28.augustā.

Turklāt, pirmais Spas saskaņā ar baznīcas tradīciju ir bijis veltīts Vecās Derības mocekļiem Makavejiem, tāpēc svētku vēl viens nosaukums ir Makoveju svētki. Svētku galdā liek saldās smalkmaizītes ar magonēm, sākumā tiek ēstas pankūkas ar magoņu pieniņu, kas tiek pagatavots, beržot kopā magones un medu.

„Medus Spasa” svētkos tiek pieņemts palīdzēt atraitnēm un bāreņiem, visām sievietēm tiek piedoti neizlūgti grēki.

Otro – „Ābolu Spasu” tradicionāli svin 19.augustā, bet trešo – „Riekstu jeb Maizes Spasu” – pēc 10 dienām, 29.augustā. Tiek uzskatīts, ka „Medus Spasa” svētkos esošie laika apstākļi tiks gaidīti arī pēdējā, trešajā Spasā.


Написать комментарий