Balvi piedalās 3. Pasaules latgaliešu saietā Rēzeknē

foto balvi.lv
foto balvi.lv

Ar plašu pasākumu klāstu Rēzeknē norit 3. Pasaules latgaliešu saiets. To ar interesi un patriotisku jūtu vadīti apmeklē un ar savu dalību kuplina daudzi Balvu novada ļaudis, informē Balvu novada pašvaldība.

Konferencē ziņojumu“ Abrenes tērpa atdzimšanas darbnīca“ sniedza Balvu novadpētniecības muzeja pārstāves Iveta Supe un Iveta Gabrāne, par komercskolu sākumu Latgalē referēja Irēna Šaicāne. Trešais pasaules latgaliešu saiets, kura pasākumi, tostarp grāmatu atvēršanas svētki, teātra izrādes, latgaliešu mūzikas grupu koncerti, norisināsies līdz 10.augustam, tika atklāts svētdien.

Rēzeknes pilsētas svētku ietvaros saietu atklāja ar svinīgu dievkalpojumu, bet pēcpusdienā Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē notika arī Latgales ērģeļu dienu koncerts. Pirms tam saieta pasākumi ievadīti ar izstādesPasaules latgaliešu māksla no Latgales Kultūrvēstures muzeja krājuma atklāšanu Latgales kultūrvēstures muzejā. Tajā skatāmi zināmi un mazpazīstami autoru darbi.

Atzīmējot ievērojamā latgaliešu izcelsmes somu kinorežisora Teuvo Tulio (Teodora Antonija Tugaja) simtgadi, 6.augustā viņa piemiņai tiks veltīti vairāki pasākumi - koku stādīšana Kultūras darbiniekiem veltītajā parkā Rēzeknē, piemiņas vietu apmeklējums Ilzeskalna pagastā, kino demonstrēšana. Kaut arī filma bija somu valodā ar angļu subtitriem, tai skatītāju netrūka – runāja māksla.

6.augustā Rēzeknē Raiņa parkā notika populāru latgaliešu grupu - Green Novice, IndeIndive, Sovvaļnīks, Bez PVN, Dabasu Durovys, Likteņeigais pagrīzīņs iz Vainovu – koncerts. Tas iepriecināja daudzus.

Rēzeknes novada domē otrdienviesojās latgaliešu rakstnieki un dzejnieki. Klātesošie varēja iepazīties ar Annas Rancānes, Valentina Lukaševiča, Ilzes Spergas, Līgas Rundānes un citu rakstnieku daiļradi. Vakarā Rēzeknes kultūras namā skatītāju vērtējumam tika nodota Latgaliešu dzejas teātra Piļsātā nikod, bet trešdien - Daugavpils teātra izrāde Rūžys byudu golūs.

Šogad pasaules latgaliešu saieta laikā, 8.augustā pie Latgales Kultūrvēstures muzeja tika atklāts arī tēlnieces Svetlanas Skačkovas veidotais piemineklis Latgales kultūras darbiniekam, māksliniekam un dzejniekam, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniekam Antonam Kūkojam, kurš mūžībā aizgāja 2007.gadā.

100 gadu jubilejas tika svinētas arī trim Latgales kultūras celmlaužiem - MiķelimBukšam, Vladislavam Locim un Jānim Cibuļskim. Ceturtdien notika pieminekļa Vienoti Latvijai atjaunošanas 20.gadadienai veltīti pasākumi. Tiks atklātas divas piemiņas plāksnes - sabiedriskajam darbiniekam Francim Kempam (1876.-1952.) un Latgales patriotam, zinātniekam, akadēmiķim, Latvijas Lauksaimniecības ministram (1951.-1961.), Krievijas Lauksaimniecības akadēmijas prezidentam, Vācijas, Ungārijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklim Aleksandram Nikonovam (1918.-1995.).

Svarīgākie saieta pasākumi - 9. un 10. augustā, kad notiek Trešā pasaules latgaliešu konference „Latvijas neatkarības laiks – Latgales iespēja vai iznīcība”. Uz konferenci bija aicināti zinātnieki, pašvaldību un valsts organizāciju darbinieki, nevalstisko organizāciju, skolotāji, uzņēmēji, lai kopīgi izvērtētu Latvijas neatkarības laika Latgales attīstības tendences, lejupslīdes cēloņus, kā arī aktīvi iesaistītos topošās Latgales atbalsta programmas realizācijā. Konferencē pirmo reizi tiks pārstāvēti arī Sibīrijas latgalieši, kas klātesošajiem stāstīs par savu izdzīvošanas pieredzi 20. gadsimta garumā.

Pirms konferences notika Latgales karoga svinīga pacelšana pie Rēzeknes novada domes. Konferences ievadā tika parādīta Kristapa Streiča un Jāņa Streiča video prezentācija „Latgale atvērta sadarbībai”, dziedāja Rēzeknes novada jauktais koris Ezerzeme. Pasākumu atklāja Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvids Švarcs, tika nolasīts apsveikums no valsts prezidenta un arī ministru prezidenta. Runāja Rēzeknes augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševics, izglītības ministre Žanete Jaunzeme - Grende, kinorežisors Jānis Streičs, Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un citi.

Latgales Atbrīvošanas pieminekļa Vienoti Latvijai 20.gadadienas svinīgajā pasākumā uzrunu teica Balvu novada Domes priekšsēdētāja vietniece Ināra Ņikuļina.

Saieta noslēgums - 10.augustā Raiņa parkā ar Latgaliešu mūzikas grupu koncertu un sadziedāšanos ar šlāgergrupu Baltie lāči.

Trešo pasaules latgaliešu saietu Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība rīkoja sadarbībā ar Rēzeknes pilsētas un novada domi, Rēzeknes Augstskolu, Rēzeknes – Aglonas diecēzi un Latgales pašvaldībām.


Написать комментарий