Premjers: visticamāk, arī otrajā ceturksnī Latvija būs ES līdere IKP pieaugumā

foto Valsts kanceleja
foto Valsts kanceleja

Visdrīzāk, arī šā gada otrajā ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) būs bijis visstraujāk augošākais pārējo Eiropas Savienības (ES) valstu vidū, lēš Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers ar Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta starpniecību portālam "Delfi" pauž viedokli, ka Latvijas ekonomikas izaugsmes tempi apliecina, ka veiktās reformas Latvijas konkurētspējas uzlabošanā turpina nest gaidītos rezultātus.

"Šis ir jau astotais ceturksnis pēc kārtas, kad Latvijas ekonomika stabili attīstās ar pozitīvu pieaugumu un, visdrīzāk, arī šāgada 2.ceturksnī Latvija būs bijusi visstraujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā. Ļoti liela nozīme Latvijas ekonomikas izaugsmē ir ražošanas sektoram, kas turpina veiksmīgi attīstīties un kāpināt apjomus lielākajā daļā nozaru, ar eksportu veiksmīgi konkurējot arī ārvalstīs. Kā papildus stimuls ražošanas un eksporta sektoriem IKP izaugsmē pievienojies arī iekšējā pieprasījuma pieaugums, kas apliecina iedzīvotāju pārliecības atjaunošanos par stabilitāti nākotnē un ataino gan bezdarba samazināšanās, gan pakāpenisko atalgojuma pieauguma tendenci," akcentē Dombrovskis.

Līdzšinējās Latvijas ekonomikas izaugsmes tendencies, pēc Ministru prezidenta sacītā, apliecina to, ka kopējie IKP izaugsmes tempi gada griezumā, visticamāk, krietni pārsniegs iepriekš prognozētos 2,5%.

"Tas devis valdībai iespēju [IKP pieauguma] prognozi paaugstināt līdz 4% un pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā sagatavot budžeta grozījumus, lai prioritārajiem pasākumiem piešķirtu papildus līdzekļus 70 miljonu latu apmērā. Arī pārējās Baltijas jūras reģiona valstis uzrāda pozitīvus attīstības tempus apliecinot, ka mūsu reģions ir kļuvis par stabilāko un dinamiskāko reģionu ES," tā premjers.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes ceturtdien publiskoto ātro IKP novērtējumu Latvijas ekonomikas apjoms šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn, saskaņā ar sezonāli neizlīdzinātajiem datiem ir palielinājies par 5,1%.

Šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2011.gada pirmo ceturksni Latvijas IKP palielinājās par 6,9%. Latvijas ekonomika 2012.gada pirmajā ceturksnī gan gada, gan ceturkšņa salīdzinājumā uzrādīja straujāko izaugsmi no visām ES dalībvalstīm.

2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu Latvijas IKP palielinājās par 5,5%.

Finanšu ministrija lēš, ka Latvijas IKP šogad kopumā augs par 4%, savukārt Latvijas Bankas 2012.gada IKP pieaugumu prognozē robežās no 3,5%-4%.


Написать комментарий