Režisors Viktors Jansons: Pirmizrāde latgaliešu valodā ir fantāzija par Šekspīra tēmu un erotiskais dramatiskais balets

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils teātra jaunā sezona oficiāli tiks atklāta 5.oktobrī, kad skatītājiem tiks piedāvāta pirmizrāde latgaliešu valodā.

Izrādes režisors Viktors Jansons Gorod.lv pastāstīja, ka tā būs fantāzija par Šekspīra „Sapni vasaras laikā”. „Protams, mēs nevaram to iztulkot latgaliešu valodā Pasternaka vai Ščepkinas-Kupernikas līmenī. Tieši tāpēc mēs ļoti saudzīgi attiecamies pret sižetu, cenšoties precīzi saglabāt visas ainas, taču diemžēl Šekspīra teksta burvības nebūs.

Izrādes ideju esmu piedāvājis jau sen, taču vēlējos to pasniegt savdabīgā nenopietnā formā. It kā vecajā lauku mājā mēs būtu atraduši lugu, kas nedaudz atgādina Šekspīra motīvus, apspriestu to, ka idejas vienmēr lidinās gaisā, un mēs esam brīvi no Šekspīra kaislībām. Taču par šo uzvedumu latgaliešu valodā sāka daudz runāt, un neizdevās saglabāt intrigu.

Savā jaunajā uzvedumā mēs vēlamies runāt par mīlestību, vēlamies pamēģināt to izprast pateicoties dižajām Šekspīram. Mēs preparēsim mīlestību, sadalīsim to sastāvdaļās, lai tās aplūkotu atsevišķi, ieraudzītu to robežas un izpausmes, lai pārliecinātos, ka mīlestība spēj būt ne tikai brīnišķīga un radoša, bet arī briesmīga un brīžiem pat atbaidoša. Taču tā vienalga būs vīrieša un sievietes savdabīgā mīlestības himna.

Teksts nav pirmajā plānā, tas kļūst par palīglīdzekli, bet galvenās ir plastiskā darbība. Es to sauktu par erotisko dramatisko baletu – maksimums fizisko risinājumu, kas aizvieto tekstu. Ceru, ka mums tas izdosies”, - pastāstīja Viktors Jansons.


Написать комментарий